Testa dina kunskaper!

Vi är många som sitter och rider själva en stor del av tiden. Hur ska man då veta vad som är rätt och fel? Tränaren Kerstin André bjuder på en bra övning där du själv kan kolla kvaliteten på öppnan

Tipstack till: Kerstin André
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Den här övningen är bra eftersom den ger ryttaren "betyg" på hur öppnan fungerar - när man inte rider för tränare.
- Det är en bra kontrollövning. Hästen ska vara lika lätt i bägge sidorna, både i skänkelvikning och i öppna, säger Kerstin André som är A-tränare i dressyr.
Dessutom kan du använda övningen för att introducera den unga hästen för öppna.
Det vanligaste felet när man rider öppna är att man låter hästen bli förböjd i halsen och tappar bjudningen.
- Kan du inte få hästen rak igen har den tappat sin yttersida. Kontrollera då och då att den kan bli rak. Om det är bra ska hästen varken protestera eller tappa rytmen när du växlar fram och tillbaka, säger Kerstin.

Gör så här:
Rid på fyrkantsspåret i trav. Rid skänkelvikning längs långsidan, med framdelen innanför. När du och hästen klarar tvärningen - och det går lätt att trava med den tvärning du vill ha - gå över till öppna. Därefter växlar du mellan skänkelvikning och öppna längs långsidorna, så småningom även i andra varvet.
En skillnad mellan öppna och skänkelvikning är att bålen är böjd i öppna och rak i skänkelvikning.
- Man låter den forma sin insida som en båge i öppna. Men ändra inte tvärningen, det är lättare för hästen att en faktor redan är på plats, säger Kerstin.
Om det går dåligt, gå tillbaka till skänkelvikning, som är en mindre ansträngande övning för hästen.


- Tyvärr är många ryttare dåliga på att byta galopp. Man skyller på att hästen eller man själv inte har lärt sig, men det är något hästar i frihet gör enkelt och naturligt. Ofta är det ryttaren som krånglar till det. Då är det ganska enkelt att använda bommar, säger hopptränaren Ann Hellström.

Tipstack till: Ann Hellström
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

I veckans övning får du och hästen träna på galoppombyten, utan att det behöver kännas krångligt.
- Ju mindre du gör desto enklare blir det, säger B-tränaren i hoppning Ann Hellström.
Hon gillar upplägget i veckans övning där man börjar med att få hästen - och sig själv - avslappnad genom att rulla på en volt i galopp. Om man sedan är noga med att använda blicken åt det håll man tänkt rida bör det gå lätt som en plätt att byta.
- Hästen fångar ganska snabbt upp små förändringar hos dig på ryggen.

Tänk inte för mycket
Egentligen tycker inte Ann att man ska fundera så mycket på hjälperna. Men om man vill kan man få hästen att gå lite mer för innerskänkeln och så förstärka ytterskänkeln i själva språnget.
- Men man måste ha hästen lösgjord innan man börjar med det här, annars får man en spänd häst som inte kommer att byta.
Har du en vuxen, uppvärmd och framriden häst kan det räcka med tre till fem byten under ett pass. Så att det inte blir "traggel". Du kanske kan göra övningen fler gånger en annan dag. Det är viktigt att hästen förstår att den har gjort rätt, det blir som en belöning när ni slutar.
För en unghäst, gör inte om övningen för många gånger. Kanske kan en eller två gånger räcka.
- Det är inte alltid polletten trillar ner för häst och eller ryttare första gången. Gör om under ett annat pass, tipsar Ann.

Gör så här:
Rid fram i alla gångarter på raka och på böjda spår i båda varven.

A. Gör övningen utan bommar. Galoppera, bryt av till skritt, fatta ny galopp. Särskilt bra om man känner sig osäker som ryttare.

B. Rid i galopp på volt. Det ska vara en lugn galopp där du kan kontrollera hästen. Hästen ska vara eftergiven i den inre sidan. Du kan gå över kavalettin eller gå innanför den. Rid i båda varven.

C. "Byt om volt" över kavalettin. Tänk att du rider i en båge ut från volten, ha hästen runt inner skänkel. När du kommer ut har du en ny innersida och ska ha stöd på den nya utsidan. Bli kvar några varv så att du får samma rytm och jämnhet, gå sedan tillbaka. Se till att du rider lika mycket i båda varven.
- Man behöver inte ge jättemycket eftergift, minimalt, var noga med att behålla kontakten med hästens mun. Många släpper efter på tygeln och lutar sig lite framåt så att hästen tappar balans, fortsätter i "fel" galopp och trillar inåt. Ryttaren hamnar framåt och lite inåt, och då ändrar du balansen, säger Ann.
Hamnar du i fel galopp, så att hästen inte byter; sakta av och trava lite eller skritta så att hästen blir lugn. Det ska inte vara några bryska, hårda tag. Hästen ska förstå dig. Fatta den nya galoppen sedan - och fortsätt övningen.
Börjar det fungera kan du byta varje varv, alltså gå på en åttvolt. Blir hästen stressad, ta en paus och börja om.
- Inget arbete blir bra om hästen blir stressad.

- Många svenska ryttare som kommer till Tyskland för att träna får kritik för sina hörnpasseringar, och får lära om.
Det säger Kerstin André som är A-tränare i dressyr. Hon delar med sig av en toppenövning som får ordning på även den värsta hörnslarvern.

Tipstack till: Kerstin André
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- Många ryttare är dåligt skolade på att rida hörn i Sverige, om man jämför med Tyskland och Holland. Man är för slarvig och passerar bara. Men varje hörn är en kvarts volt, säger A-tränaren Kerstin André.
Och det är just tanken på att ett hörn är en del av en volt som är trixet med den här veckans dressyrövning.
- Tänk i varje hörn "detta är en del av en volt" - då skärper man sig själv och ställer högre krav på sin häst, säger Kerstin.
För att ekipaget ska få extra kläm på känslan och tekniken i en hörnpassering lägger Kerstin in små volter i hörnen.
- En bra hörnpassering ger en starkare och mjukare häst, som kan leverera kraft efter hörnet. Och rörelserna kommer ju ofta ur hörn.
Rent generellt tycker Kerstin att vi borde använda oss mer av volter.
- Lägg oftare en volt! Man får en kombination mellan gas och broms som egentligen är en form av samling, även om vi inte pratar om regelrätt samling, eftersom voltens storlek bestämmer svårighetsgraden.

 

Gör så här:
Rid på fyrkantsspåret och tänk i varje hörn att du ska rida en mycket specifik väg. Hästen ska gå exakt där du vill ha den. Om det känns "sladdigt" eller osäkert, lägg en volt i hörnet. Om du är snabb och hästen välutbildad kan du lägga volten direkt i det "misslyckade" hörnet, annars lägger du volten i nästa hörn.
Volten kan variera mellan cirka sju och tio meter i diameter, beroende på hästens och din utbildningsståndpunkt.
Hästen ska spåra i hörnet och på volten. Bestäm dig för var du vill rida. Ta riktmärke i backen framför dig. Kommer du inte dit har hästen gått emot hjälperna.
- Det som är bra med övningen är att om man inte hinner märka att hästen inte spårar i hörnet så har man en hel volt på sig att märka det - och då kanske till och med ryttaren känner det, skrattar Kerstin.





Fixa till riktigt bra fattningar från skritt med hjälp av den här superdressyrövningen. Tricket ligger i förberedelserna.

Tipstack till: Anne-Carin Klinge
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

– Fatta galopp kan alla hästar göra. Att fatta från trav är tekniskt svärare än från skritt, förutom för unghästen. Men i den här övningen gäller det inte bara att fatta från skritt, utan även att göra det så bra att man skulle få riktigt bra poäng på dressyrbanan.
Det säger Anne-Carin Klinge, B-tränare i dressyr som arbetar på heltid med träningen - plus att hon både har unghästar och en häst som har debuterat Grand Prix.
Det brukar bli jättefina fattningar med den här övningen, säger Anne-Carin.
– Du får grepp om ytter bak och det är där galoppen börjar. Att hästen studsar i skritten hjälper. Hästen brukar sätta in ytter bak och det är då du får den där stooora fattningen, förklarar hon. Men det gäller att våga hålla i på yttersidan, annars länger hästen ut och släpper ut det yttre bakbenet.

Variationsmöjlighet

B-varianten nedan är bra för att häst och ryttare ska få en känsla för övergången till skritt. Men båda varianterna ska upprepas – för effektens skull.
– Det här är gymnastik, lösgjordhet, samling och lydnad, säger Anne-Carin.
Se till att du verkligen känner efter vilka effekter övningen ger, tipsar hon.
– Får du igenom fattningarna brukar hästarna vara väldigt fina och korta efteråt när du travar – och det är övningen som har gjort dem korta.

Gör så här:
A.
Rid på en liten volt. Hur liten beror på hästen och dess bärighet samt storlek, men runt tio meter är ett bra riktmärke. Se till att få en bra, aktiv skritt. Samla skritten (det kräver styrka för att det inte bara ska bli långsamt – det ska bli aktivt). Rid öppna på det lilla voltspåret. När skritten är bra, korta upp yttersidan lite.
– Du ska känna att skritten nästan är studsig bak, tänk piaff. Jag brukar säga ”låstas att du ska piaffera” och då gör alla lustigt nog rätt, det är väl något man vill kunna, säger Anne-Carin.
Känn att du har gummiband på yttertygeln. Om du kramar om tygeln måste du känna att hästen kortar sig. Det behöver inte vara så att det syns, men du och hästen ska känna det. Du kan behöva ställa lite utåt och säga ifrån genom att ta tag i yttertygeln och sedan gå tillbaka in i öppna.
Fatta galopp ur öppnan. Får du en bra fattning går du ur volten och fortsätter med det du tänkt göra.

B. Rid på volten som i ”A”. Sitt kvar i öppna i fattningen och galoppera tre–fyra språng. Krama till på yttertygeln för att kontrollera att du har en eftergiven innersida. Se till att inte galoppera för länge, hästen ska sakta av innan den hunnit länga ut sig.
– Om man ger ryttarna känslan av att sitta kvar i öppnan brukar de vara duktiga på att vända hela tiden. Och då brukar de inte släppa innerskänkeln, som ju är viktig om man ska ha kvar hästen eftergiven.


Ett riktigt gympass för hästen - det är veckans dressyrövning. Alla kan testa övningen som går att variera från ganska lätt till en regelrätt piruett.

Tipstack till: Malin Cohlin
Text: Hege Hellström
Skiss: Linda Eriksson

- Det här är som att gå på gym för hästen, övningen är riktigt bra för att stärka bakdelen, säger Malin Cohlin. Hon är B-tränare i dressyr och ansvarig för unghästutbildningen på Lövsta stuteri - och hennes egen tränare heter Tinne Vilhelmson Silfvén.
Den här veckan bjuder Malin Cohlin på en övning som förbereder hästen och ryttaren för galoppiruett - den högsta graden av samling i galopp. Men även mindre rutinerade ekipage kan testa övningen, fast med en större volt.
- Kan man göra öppna och sluta kan man absolut testa övningen, säger Malin Cohlin.
För att lyckas krävs att hästen bjuder framåt ordentligt. Det kan man hjälpa hästen med genom att inte traggla för länge, då blir det både tråkigt och jobbigt för hästens muskler.
- Om hästen blir seg är det bara att avbryta och gå ut och tempoväxla. Antingen går du ut på rakt spår och rider rejält framåt eller så kan du gasa bara några steg rakt fram och sedan gå tillbaka till övningen.
Det gäller att ha kvicka hjälper och att inte bli klämmig.
- Ju högre svårighetsgrad du ska rida, desto viktigare är det att hästen är elektrisk för hjälperna. Den ska "rysa till" när du använder hjälperna, säger Malin Cohlin.

Gör så här:
Rid på en 20-metersvolt. Rid med tagen bakdel och minska. Hur mycket du ska minska beror på utbildningsnivån. Börja gärna med att minska till en 15-metersvolt för att kolla att allt funkar.
När du är på den mindre volten, gå över i öppna.
- Det gör att hästen blir kvar undan innerskänkeln mot yttertygeln och att den inte börjar falla över innerskänkeln, förklarar Malin Cohlin.
När hästen går bra i öppna, gå över i sluta igen.
Ligg inte kvar på den mindre volten för länge. Lagom kan vara att göra två öppnor och två slutor och sedan avbryta och gå ut på rakt spår och öka.
Om hästen känns seg, avbryt antingen genom att gå ut ur volten helt och öka, eller genom att rida några steg rakt fram och sedan gå tillbaka till skolorna.
När hästen blir starkare kan du minska volten rejält.
horses in focus



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback