20110905 - tiden går fort

Tjena,
sitter och väntar på att mamma o pappa ska komma! Vi ska åka med dem till Smedjebacken och handla foder till djuren och sen ska jag och jonas in på nisses och kika. Ganska najs! Trodde faktiskt att det skulle bli regn idag, med tanke på att dem sa det på vädret så jag har varit helt inställd på att det inte kommer bli så mycket gjort med någon häst idag. Men jag hade fel! Så ikväll ska jag ut med Nemo och tömköra honom, jonas ska följa med på en "romantisk" häst promenad haha.
Längtar till man kan köra Nemo, det ska bli så himla kul! Nyttigt för honom att få bli körd.

Idag gjorde jag ett skolarbete om foder och vatten till hästarna, hur viktigt det verkligen är för dem att få i sig allting. 

"Foder & Vatten till hästar

Jordbruksverket har skrivit om hur viktigt det är att ge hästarna riktigt foder och vatten!

En häst måste ha en viss mängd med hö för att dem ska få i sig allt som dem behöver och alltid ha fri tillgång till vatten, en häst ska dricka rikligt med vatten och den bör dricka i lugn och ro utan att behöva stressa! Man ska se till att hästen får en jämn nivå med mat och att dem får i sig det dem behöver. För ibland kan det vara så att det är jätte dåligt hö och då måste man jämna ut det med till exempel kraftfoder, därför är det enklast om man gör en foderstat till sina hästar! Man ska också analysera höet för att se vilken siffra det ligger på. Det är jätte viktigt att man förstår vad analysen visar med tanke på hur viktigt det är att hästen ska få den rätta foderstaten, för vet man inte hur mycket mat hästen ska ha och man bara chansar kan det bli jätte farligt för den! Får den fel mängd mat eller dåligt hö kan det också öka risken för hov bölder. Man ska inte bara ge hästen kraftfoder i onödan, det ska finnas en orsak till det och det är ju som jordbruksverket har förklarat. Man ska se till så att hästen inte blir över eller underviktig! Ser man att hästen börjar tappa hull, tappa muskler eller bli matt i pälsen så är det maten det beror på i första hand! För är det för lite protein i höet så får hästen inte i sig det som den behöver och det syns framför allt på unghästar och gamla hästar först, det är dem som kräver störst protein halt. Sen är det givetvis så att alla hästar behöver protein, men som sagt gamla och unghästar tappar fortare!

Något man inte bör ge hästar är melass eller betfor för det är så mycket socker i det. Då ökar risken för fång. En häst är inte tjock bara för att dem har en stor mage, då är de oftast uppblåsta! Och i dåligt hö är det oftast för mycket energi (det kan bero på att man inte gödslar det) och energi omvandlas till fett men ger inga muskler. Hästen kan tappa ur på ryggen och bli smal mellan frambenen! Det här är det vanligaste sättet man kan se på om en häst får dåligt med protein."

Det var lite av mitt skolarbete.

horses in focus



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback