Varför barfota?

Varför vi verkar våra hästar barfota!
Hovarna är hästens andra hjärta och när hästen får gå barfota är deras hovar som starkast. Vi har haft en häst som absolut inte kunde gå barfota för att han hade en "sviktande sula" vilket gjorde att han nickade sig fram och ville inte gå framåt. Så han fick gifta sig med skorna! Vi försökte ha utan, men man verkligen såg på honom hur ont det gjorde när han skulle gå... Vilket var väldigt synd. Men det kan väl inte bli annat när dem byter skor på en travhäst var & varann dag! Det är inte konstigt om hovarna inte håller. Men nu har dem ju kommit fram mer och mer till att en häst går bättre utan skor! Den ända som är nackdelen är att man inte kan rida ut när det är halt, men vem ger sig ut när det är glans is? En häst halkar även fast dem har brådd när det är så halt. Det är inte alla ggr som hästen får ner brådden riktigt! Och då kan det hända att den halkar.

Men vi har alltid haft våra hästarbarfota! Det är enkelt för man får lära sig så mycket själv när man gör det. Men jag ska även gå en kurs för barfota verkning, så kan man åka runt och verka andras hästar sen också! Och få fram ett så snyggt resultat som möjligt. SOm någonsin skådats ;-) nej då, jag skojade bara. Men ja!
Det som är viktigt är att trakterna inte blir för låga eller för höga och att man ser till att hoven är jämn och fin + att hov väggen går jämn med sulan. Blir trakten för hög får hästen inte den över rullning den ska ha! Och blir den för låg så får den inge stöd. Det är även viktigt att se till att hoven är rak! Som på bilden nedanför

Det kan därför vara bra att ta raspen till hjälp för att se på ett ungefär.



Bilderna är lånade!
horses in focus
Julia

Hej, har en fråga om barfotaverkning. min häst (som är en travare) har aldrig kunnat gått barfota utan att halta när man rider. Han har även problem med att hans framhovar är olika i trakterna (alltså ena låg och andra normal/hög) tror du att det skulle gå att få honom att gå barfota trots hans "defekt"?



och sen, hur gör man för att få hästarna att bli "barfotahästar" på bästa sätt efter att de varit skodda lång tid?



Tacksam för svar

Jättefin och intressant blogg!

/Julia

2012-01-02 00:20:40 | Bloggare: http://nohorsenolife.wordpress.com
Anonym

http://saljerdudenna.blogg.se/2012/january/saljer-du-det-har.html#comment

2012-01-02 01:00:24 | Bloggare:



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback