20110924 - lyan är färdig..

Hej på er!
Ingen uppdatering igår. Jag hade ingen ork! Jag var tvungen att packa ner saker i kartonger. Skönt att ha det gjort!

Idag blev lyan så gott som klar. En vägg kvar å tapetsera, det är i sovrummet! Fondväggen. Vi kom till nya place;et 9 i morse, målade en gång till i hallen och i vardagsrummet! Sen började mamma o bror riva tapeten där vi skulle ha fondväggen (alltså gamla tapeten). När det var klart så började mamma måla en spegel som var träfärgad först, men vi målade den vit och sen så sandpappra vi lite på den! Blev skit snyggt. Lite "gammal" stuk, men ändå modernt. Nöjd till fullo!
Sen satte vi igång med tapetsering i vardagsrummet. Först gick det så jävla dåligt! Fattade noll först, men jag kollade på mamma o sen gick det som på räls. Då tog jag och bror över! Det blev jätte fint o det tog kanske 40 minuter sen var det klart.  Pappa o älskling har lagt golv i både sovrummet o hallen, det blev också väldigt fint! Sen målade min bror och Kusin 3e rummet, grått för tillfället. För vi hade färg kvar som inte hade gått till användning annars. Det blev också najs! Nu ska det bara inhandlas golv till köket, 3e rummet och vardagsrummet. Vet exakt vilka golv också!
Sen på måndag bär det nog av till nisses eller Ikea. Ska köpa sängstomme, vit och den kommer att passa så himla bra in i sovrummet så det är helt sjukt. Plockade även in alla tallrikar, glas, kaffe koppar o allt vad man nu kan tänka sig i skåpen på kyrkbacken. SKönt att ha lite undanplockat så inte allt kommer som en shock! Ska ta dem sista kartongerna i morgon, så man kör med lite jämna mellanrum när man ändå ska ner dit. Slipper man ta allting på samma gång-,-
Sen började vi riva tapeten i sovrummet innan det var dags att åka hem. Var där i 12h så är ganska mör i kroppen nu i helhet. Ska bli skönt att ta en tupplur. För i morgon bitti kl 9 är det nya tag och då ska det tapetseras i sovrummet. Mönstertapet! Dessutom. Men det kommer gå bra! Har mamma med mig...
Finns inte så mycket mer att säga just nu! Ska väl flytta det mesta i morgon. En helg med mycket aktiviteter och ska avslutas som den bästa i nya lägenheten och ett varmt bad i badkaret! Gött...

Som ni märker har det varit ganska så fullt upp och har inte kunnat gjort så mycket med hästarna. Men till nästa vecka blir det nog ganska lugnt och förhoppningsvis ska jag träna med Nemo då inför julshowen osv. Det är viktigt att den sitter på rätt ställe nu! Full fokus på hästen, och tvärs om! Han ska ha full fokus på mig och inte dem i publiken!! horsesinfocusBloggpunkten.se


Nemo Defux




Tilltals Namn:
Nemo, niiiemo och neeechtmooo!
Extra Namn: Defux
Kön:
Valack
Ras: Haflinger
Färg: Fux med vit man & svans. Bläs, snopp och 2 vita strumpor bak!
Mkh: 140 just nu!
Typ/modell: Cob!
E: Nachtmann
U: Contessa
Hästkompisar: 3
Personlighet: Nemo är en självsäker kille som älskar att bli ompysslad, tömkörd och tricktränad! Han älskar att busa med sin bästa "hagkamrat" Sune som är född & uppvuxen hos oss på gården. Nemo är en sällskapsjuk häst och vill gärna stå i centrum med "alla" andra. Han vill ha uppmärksamhet! Är man inne i hagen så ska han alltid gå med, vart man än går! Helst om man mockar i vindskyddet, då tycker Nemo att skottkärran är jätte rolig och välta! Direkt han får chansen och inte matte är med på det. Han hatar att stå inne i stall, han föredrar att få stå ute. Blir klåig och vill bara inte stå inne och jag förstår honom till fullo! Jag skulle inte heller vilja vara instängd. Men tanke på att en häst också är ett flockdjur så är det jätte viktigt att dem får röra sig fritt!
Nemo tycker även att det är kul att bli genomkörd i Nh.

Han har ett jätte fint steg i skritt trav och galopp! Kommer bli en kanon bra dressyr o Nh ridningshäst.
Tre saker som är typiskt Nemo: Nyfiken, kärleksfull och glad!
Favorit Godis: Morötter o hårtbröd!
Ägare: Jennifer & Jim Andersson

horsesinfocusBloggpunkten.se


20110922 - nya lyan blir helt bedårande, sjukt nöjd!

Hejsan gänget!
Har precis ätit, kom hem för en timme sen ungefär. Har varit i nya lyan sen klockan var 15.00 för då hämtade mamma mig, sen har vi målat klart. Målade en gång till i sovrum o hall och sen målade vi i vardagsrummet så nu är det färdig målat över allt. Det blev verkligen skit snyggt!
I morgon blir det ilägg av golv och tapetsering av fondvägg i sovrum o vardagsrum. Det kommer bli helt bedårande! Tack snälla mamma för att du var med o hjälpte till idag♥ jag är hel nöjd. Tusen tack än en gång!
Var även en super bra dag i skolan idag, har övningskört! Men jag hade sån jävla huvudvärk när dagen var slut så jag kunde verkligen spy på helvetet. Det var bara till att ta en huvudvärkstablett och sen efter en stund gav det sig. Ibuprofén är kanon bra! Vet inte hur det stavas men dem hjälper direkt om man har huvudvärk. Jag är jätte nöjd över dem tabletterna!


Men det gick jätte bra och övningsköra idag!
Körläraren tyckte att jag körde bra osv, det kändes ju faktiskt skönt att höra. Nu väntar jag bara på risk1 v46 o risk2 4/10 det är snart. Nervös? Ja. Men ändå kul!

Finns inte så mycket mer att säga just nu. Är full i färg och ska hoppa in i duschen! Sen gå och sova, för jag hade stora problem att komma upp i morse. Katastrof, vaknade först när klockan ringde och var klar vaken. Men jag gick aldrig upp? Varför Jennifer!! Nej men är man dum så är man, sen vaknade jag vid 06,15 med panik! Jag var inställd på att klockan var 7,15! JAg kollade på klockan 4 ggr om innan jag insåg att "det är lugnt", klockan var ju bara 6:15. Fyfan! Så jag har haft världens jävla stress mage idag, sjukt jobbigt! Men det gick över när allting lugnade ner sig.

Hade även möte om Matten idag. Sa som vi tyckte och upplevde lektionerna! Så nu har det löst sig med allting. Dock är det lite surt att dem som inte klarade vissa kapitel måste göra om hela matteboken. Det är ju sjukt? Istället för att göra det så simpelt som möjligt och bli av med eleverna? Nejdå. Gör om allt! horsesinfocusBloggpunkten.se


20110921 - kan inte ens gå utan din luft i mina lungor

Hejsan.
Sitter hemma hos mamma & pappa, gör adressändring.
På förmiddagen har vi varit in till stan! Köpt tapeter, mer färg och golv till lyan. Kommer bli så sjukt nöjd alltså! Så bara pappa kommer hem ska jag o mamma åka ner och måla. Så blir det tapetsering o inläggning av golv till helgen!
När vi kom från ludvika åkte vi förbi vid nya lyan och lämnade av allting på en gång och så fick mamma se lägenheten o hon tyckte den var fin och att det kommer bli jätte mysigt när den är klar för att planlösningen och allting var så perfekt och ett stort fint vardagsrum. Ja, det kan inte bli bättre! Nöjd som fan är jag. Glad Jennifer!

Det värsta av allt var att vi hade så mycket i huvudet så det "viktigaste" nästintill vara att vi glömde köpa flyttkartonger! Pissss.. Tänkte vi då, men det löser sig ändå! Min kusin ska in till stan o ha dansträning sen så får gå in på rusta då och köpa mer kartonger då! För nästa vecka ska vi vara inne o då ska det mesta i lägenheten vara klart. Bara att hoppas på att man hinner klart med så mycket som möjligt!

Nu är Lovisa ute och rider på Lappen i repgrimma!
Det går jätte bra och Jim är så duktig och visa, framför allt lära ut. Det är ju viktigt att säga om man gör rätt eller fel! Och att man berömmer den som rider. För hur kul är det att rida för någon som inte ger nå feeling liksoM? Helt värdelöst. Men det är ju oftast såna personer som "tror" dem är så himla bra. Men kan inte rida själv typ! Tror man är för bra för att säga att någon annan är duktig! Sånt hatar jag, fyfan! Annars kanske man tror man är dålig? Och hur kul är det liksom? Uwh. Nej, stackars.
Nu måste jag fortsätta mer adressändrig, så vi höres kanske sen beroende på hur länge jag är och målar. I morgon är det även körning för fulla muggar i skolan! Har personbil. Vill ha körkort nu! horsesinfocusBloggpunkten.se


20110920 - bättre sent än aldrig!

Go´kväll på er.
En ganska mörk dag, regnat till & från. Man har även sett solen vissa stunder! Dagen började med att vi skulle ha redovisning, inför helklass och jag kände redan från början att jag kommer aldrig aldRIG ALDRIG klara det här det blev så jobbigt. Tillslut fick jag lov att säga till läraren att jag klarar inte det här! Hon bara, försök.. Ge inte upp. Jag sa, det spelar ingen roll. Det går bara inte! Så jag behövde inte redovisa och därefter släppte alla spänningar så jag fick en grymt jobbig huvudvärk och sen skolfoto på detta!! Inte min dag, skolfotot blev helt värdelöst och jag blev SÅSÅSÅ missnöjd. Usch!
Men nog om det, när skolan väl var slut kom mamma och hämtade mig, vi åkte in till stan och handlade. Sen åkte vi hem, hämtade min bror och sen åkte vi och hämtade min Kusin som ska sova hos mina föräldrar i natt! Dem ska hålla på med hästarna i morgon. Hon ska rida Lappen, lära sig Nh ridning och träna balans! Sen ska hon självklart få fortsätta med trickträningen med Sune som hon älskar. Hon är jätte duktig och tycker verkligen att det är roligt och hålla på! När vi kom hem började dem ösa in sand i rundkorallen och det tog sina timmar, men mot kvällskvisten och när idol började närma sig var dem klara. Det blev ett gott reslutat! Medans dem höll på med det tog jag & lovisa hand om mockning & vatten åt hästarna! Sen så gick vi in och bara tog det allmänt lugnt. Kollade på förlossningsprogram på tv;n jag tycker ärligt talat att det ser hemskt ut, shit! Plågas ju sönder. Tur att jag har något år kvar i skolan säger jag bara haha! Sen låg jag bara och inväntade idol och när det väl började väntade jag bara på att bästa Linni skulle sjunga. När hon väl gjorde det så ryste hela min kropp till! Hon är så underbart bra så jag vet inte vad jag ska ta mig till alltså. HELT fantastisk! Så jag hoppas att hon vinner allting, det vore ju helt fitforfight alltså! Hon är grym, hon har en personlighet som ingen annan och rösten ska vi inte snacka om! Hon ska vinna, så är det bara♥
Sen när det var slut skjutsade pappa hem mig, så jag har precis slängt i en tvättmaskin! Å nu väntar jag bara på att Jonas ska komma hem så vi får åka ner till kyrbacken och mäta alla rummen och sen blir det nog målning ute i hallen om jag orkar. Jag känner att huvudvärken ligger i mitt huvud och trycker! Annars får det bli ett fall för morgon dagen då jag är ledig. Men i morgon bitti bär det av in mot stan, ska köpa tapeter och mer färg! Golv till kök, sovrum och vardagsrum! Det kommer bli strålande i våran nya lya. Det kommer före och efterbilder sen när ALLT är klart. Kommer inte lägga upp någonting före! Då blir det ju ingen kul grej utav det liksom.

Men nu ska jag kika runt på lite bloggar!
Vi ses i morgon. Ska försöka ta lite bilder
på hästarna i morgon, har tjatat om det hur
länge som helst men i morgon S..K..A jag!
Det är bara så....
See yaa!

horsesinfocusBloggpunkten.se


Åsikter kring hur saker och ting kan förändras?

Har du åsikter hur saker och ting kan förändras?
Var med och diskutera i bloggen, vad du tycker är rätt och fel! Detta behöver inte bara handla om hästar, så för dig som har ett helt ointresse av hästar är så välkommen hit och lägga in en kommentar! Det vore gulligt...

horsesinfocusBloggpunkten.se


Idol Linni, varför??

Har kollat på idol och fyfan säger jag bara jag älskar Linni. Vilken stjärna och vilken röst! Jag ryser för varje gång jag hör henne sjunga, helt underbar tjejen är! Jag blir helt förstörd över att få höra hennes röst, hon är grym. Årets idol, helt klart!
Jag blev även glad för en sak till, jonas ringde och hade fått ett välväntat samtal! Det var bara så att vi får nyckeln till lägenheten i morgon och får börja tapetsera, måla och lägga nya golv. Det känns underbart! Jag längtar så till vi slipper den här lägenheten. Mer utrymme vill vi ha! Det ska bli skönt. Såg även ett par as snygga gardiner i jotex som jag blev helt förälskad i! Dem måste det bli, fan vad dem var snygga alltså....

horsesinfocusBloggpunkten.se


Verkat hovar....

Hej igen folket....
Verkat Nemo & Sune, åtta hovar idag. Doris hovar blir till att ta i morgon! Ja & mamma hjälptes åt. Smidigt det är med barfota hästar, slippa skor. Man kan alltid finputsa på hovarna när det behövs! Det är helt underbart. Sen har jag mockat vindskyddet och gett hästarna vatten. Sen har dem fått morotskal och det gillade dem skarpt. Sen har det inte blivit så mycket mera idag. Har fått hem sand till rundkorallen nu! Så nu kan man vara där och slippa allt klet och kladd. Det känns ju bra!  Hittade precis något intressant framför mina ögon en foderbok från krafft om vitamin och mineral - ABC. Här står det om precis allt som hästen behöver och vilka symptomer hästen visar om den inte får rätt med mat. Tänk vad bra om alla kunde läsa den här! Så alla hästar får leva ett gott liv med fin mat och många betes hagar tillsammans med färskt vatten. Detta är hästar som lever lyx!

Nu har jag även kört ett träningspass, sen är det matdags!
Inväntar bara mat just nu. horsesinfocusBloggpunkten.se


20110919

Tja,
regn är det ända man kan se just nu. Sitter i skolan, Jonas skjutsade mig i morse bara för att det spöregnade så mycket. Schysst! Idag ska jag ner till stallet, även fast det regnar. Mysa med Nemo! Det är ju det bästa av allt faktiskt. Tråkigt bara att Jonas jobbar eftermiddag den här veckan! Det suger verkligen. Men sånt är livet! Nu ska jag snart ha matte, inte lika roligt. Fan, att man aldrig får en bra lärare! Jag är besviken. horsesinfocusBloggpunkten.se


Hon heter som jag i mellan namn...

Adele, hennes röst & den här låten.
Så underhållande, jag älskar låten♥
Set fire to the rain


Jag kollar ut genom fönstret och det ända jag ser är dimma & bara moln på himlen. Jag hatar det, kan det inte vara fint väder? Please. horsesinfocusBloggpunkten.se


ner till min Niiiemo

Hej igen.
Har precis ätit mat, fick bli lätt lagat idag makaroner & korv! Orkade inte lyxa till det alls. Ska snart ner till stallet och pyssla om min fina älskling Nemo! Borsta honom och ställa in honom en stund så han bara får mysa. Älskade häst, jag älskar dig♥ sen får vi se vad som händer. Ska iallafall look;a idol, audition idag ju det måste man bara se.

Vad ska du göra idag?!:) horsesinfocusBloggpunkten.se


Farligt med proteinbrist för hästar!!

Visste du att fodret din häst får påverkar hästens hovar?
Därför är det så viktigt att hästen får rätt mat! För mycket socker ökar risken för hovbölder, bärrandsröta, strålröta och fång. Ett bra hö ska ligga mellan 30 och 60, helst ska det vara 60 för att hästen ska uppnå alla sina halter som t.ex protein. Är det för mycket energi i höet så omvandlas det till fett (därför tror många att sin häst är tjock, men så är det inte. Den är inte tjock bara för att den har mage! Får hästen rätt mat bygger den fina muskler av bara maten.) Man vill ju veta vad man ger sin häst för mat så därför bör MAN analysera höet, för då vet man exakt vad det ligger på! Ett hö som har 25 & mindre har inget protein alls och då behöver dem extra foder för att uppnå halten som en häst behöver t.ex krafft osv. Beroende på vad det är som fattas!

Sen är det så här, alla foder försäljare pratar för sitt foder. Men för att vara säker går man ut och söker fakta på internet, för man kan ju inte bara "TRO SIG VETA" att en häst ska ha den mängden som man själv tror. Så hallå, ta reda på fakta innan ni ger era hästar! Ser man att sin häst tappar hull och kotor börjar komma fram, ja men då lär man väl för i helvete ta reda på vad det är som inte stämmer? Man kan inte låta hästen bara gå och tro att det bara är tillfälligt, eller (DET KANSKE SKA VARA SÅ?) det finns hästar som inte har det allt för bra. Sen kanske man säger "Å han är gammal det är därför han ser ut så där"..... Vi har faktiskt en trav nordis på 23 år och han är jätte fin i hullet inga kotor som syns och rund över rumpan och fina muskler. Så man kan inte bara skylla ifrån sig heller! Det är ägaren som allting står över!

Får hästen rätt mat så är deras hovar jätte fina. Sen kan det vara så att vissa hästar har svagare hovar än andra, men till 99,8% så beror det på maten som man ger hästen.

Det BÄSTA FODRET MAN KAN GE HÄSTEN om man har dåligt hö är lusern, sen finns sojamjölet som hjälp. Men det får man bara ge en liten mängd av! Man måste alltid börja med lite grann. horsesinfocusBloggpunkten.se


20110918 - Nemos täcke, bedårande..

Godmorgon!
Här är man uppe med tuppen, har fortsatt och packat i lite kartonger nu på morgon kvisten medans älskling snarkar. Nu är det inte mycket kvar vill jag lova, de ända man inte kan packa ner i kartonger det är ju köksbord, soffan o tvbänk o sängen så klart. Men det fattar man väl! Hehe. Om man inte plockar isär tvbänken och lägger den i kartongen man köpte den i? Nej fyfan, nu är det för djupt indraget.

I fredags var det marknad iallafall! Inte så mycket att se. Men jag lyckades dra upp en nalle i en sån där maskin och sen drog Jonas upp en nalle åt mig. Så nu har jag två stycken i prydnad! Ville även ha en sån här stoooor, och det var bara så att Jonas träffade hjärtat på kanten och det blev ogiltigt. Snacka om otur! För han kollade inte ens när han kastade ju, jäffla skiiit. Efter marknaden så åkte vi ner på ica och hämtade ut paktetet från börjes, owow säger jag bara. Nemos fina täcke hade kommit och mina ridstövlar, snacka om att det var en som blev glad! Provade täcket på honom igår (Lördags) och jävlar vad snygg han blev i det. Så är det allt för regninga dagar behöver inte hästarna bli blöta. Fina hästar! Lappen passade i täcket han också, han fick ett beige. Mina ridstövlar satt också som ett smäck jises, nu är jag lycklig. På eftermiddagen åkte jag, jonas o min lillebror ner på marknaden och då vann jag två chokladkakor en spik ifrån en stor.. Men jag fick två! Sen åkte vi hem igen, ner till mamma o pappa. Tog det lugnt! Senare på kvällen kom vi på att vi skulle åka ner på marknaden igen, men det var verkligen bara marknaden full av fjortisar. Så Jim o Jonas åkte batman en gång och sen åkte vi hem, fulla fjortisar! Nix, inte min grej alltså.

Vi skjutsade hem bror och sen kikade vi en sväng på fååånarna på fortet, hah men inget att se typ! Sen åkte vi hem, tog det lugnt. Sen gick jag & la mig, var trött ju!


Exakt så här jobbar min bror! horsesinfocusBloggpunkten.se


20110916 - sakerna från börjes är här

Hejsan.
Dålig uppdatering från min sida, I know. Men jag har haft fullt upp med annat, så jag har fått tagit bloggen som den har kommit så att säga! Man hinner inte med allt här i livet. I helgen är det grängesbergs marknad, jag vet inte riktigt om det är nå värt att se? Hum. Brukar inte vara så stort. Men innan dess ska jag hämta ut paketet från börjes, äntliiiigen har sakerna kommit. Nemo´s täcke & mina ridbyxor och det efterlängtade borsten. Fyfan vad glad jag är just nu!

Dock blev jag inte så glad på förmiddagen med tanke på att min matte lärare blev arg på mig bara för att jag inte klarade matteprovet!? Men jag hatar matte och har väldigt svårt för det. Jag hoppas att det löser sig nästa vecka när det är dags för prov igen!

Igår var vi och hämtade hö till hästarna! Så nu har vi laddat. Men nästa gång blir det kanske hösilage istället, har fått för mig att det är bättre?! Är det någon annan som ger sina hästar det? Har även fått höanalys på det höet som vi har nu, det såg ganska bra ut! Men det räcker inte till med protein, så vi letar runt lite efter annat hö. Annars blir det till att ge krafft!

Har inte så mycket mer att säga just nu än att dem här två dagarna har varit helt okej, när jag inte har bloggat. Jag ska försöka vara så aktiv som det bara går nu, för jag ser att läsarna har hittat hit mer & mer. Det känns bra! Men det är dålig stil av mig och inte uppdatera. Men hoppas ni trivs här!


Här kommer det en video som jag tycker är ganska fantastisk! horsesinfocusBloggpunkten.se


Natural Horsemanship video



Här kommer det en liten Nh video, har inte lagt upp något på någon dag nu så det passade bra idag! horsesinfocusBloggpunkten.se


Halsring, beställ här!

Vi säljer halsringar för den som är intresserad!
Det du behöver göra är att mäta din häst från manken och lite ovanför bogen (kolla bild exemplet), det är viktigt för att vi ska kunna göra rätt storlek för din häst och för att det givetvis ska få den bästa passformen. 

Har ni frågor kring våra halsringar? Eller kanske rent utav undrar VARFÖR vi använder sådana och vad dem är till för? Ja men ställ frågor vet ja! Du frågar, vi svarar. Jag kan ju iallafall påpeka att man får jätte bra kontakt med hästen när man rider löst, det kan vara bra till en början när man rider löst att ha halsringen på. Sen behöver man inte ha den om man tycker att sin häst har utvecklats nog. Men man kan ju faktiskt ha den som en säkerhet också, för det kan vara så att man känner sig trygg ifall man har något att hålla i så klart! Man får en otroligt signal känslig häst och givetvis får du kanon bra kommunikation med hästen!

Just för tillfället har vi bara marinblå färg, men önskas det någon annan färg kanske det går att lösa!

Halsringen är 8mm i diameter som den bör vara, med splitsad ögla och en läderflärp! 
Det finns dessa storlekar
Shettis, Ponny, Cob, Full och XL (om du har en shire, exempelvis)
Pris: 100:- 
köparen står för frakten. 

 

Så vid intresse, kommentera här eller kopiera denna adress [email protected] och sedan mejlar du via hotmail.

Lycka till!
/Horses in focus.

horsesinfocusBloggpunkten.se


20110913 - regnregn, jag ser inget annat

Hej :)  
det har regnat hela dagen. Från att jag gick till bussen i morse till att det var dags att sluta, jag blev så fruktansvärt less när jag kollade ut och det än en gång var spöregn. Fan, finns det inge bättre väder? Verkar inte så. Nemo får stå idag, ska bara borsta honom och mysa. Sen får han en vilodag! Inge kul för han heller att jobba när det bara regnar hela tiden, blött och halt. Nej inte min grej! horsesinfocusBloggpunkten.se


NH med nemo, vilken buse!!

Hejsan.
Nu på kvälls kvisten har jag haft ut Nemo, kört NH med honom! Men vilken buse han är, han har fått för sig att bocka. Men det är ju så med tonårs hästar! Dem hoppar till olika steg hela tiden, förra veckan fick han för sig att han "vägrade" gå in i hagen. Han skulle INTE, det spelade ingen roll vad jag bad honom han ville inte. Men han hade ju såklart inget att komma med, så det var bara för han att lyda och följa efter. Han får krångla hur mycket han vill, det är ändå han som måste ge sig för eller senare!! Det är det här som är kul när man kan få så otroligt bra kommunikation med hästen, man får den att göra precis vad man ber den. Men den testar ju alltid gränserna, det gör ALLA hästar någon gång. horsesinfocusBloggpunkten.se


20110912 - beställt från börjes

Hejsan.
Slutade tidigt idag, mamma kom och hämtade mig halv 10 sen åkte vi hem och beställde grejer till hästarna från börjes. Ett par nya ridstövlar, ett vintertäcke till Nemo, en borste som jag har varit på väg att köpa länge och sen lite smått och gott. Lappen fick också ett täcke och en ny dressyr jord.

695:-

Täcke till Nemo. Hade verkligen beslutsångest, såg även ett brunt/beige täcke
på hööks för 1200:- men eftersom Nemo är unghäst fortfarande och är
på allting så är det inte värt att kosta på honom ett sånt täcke nu. Så
det får bli senare! Har suttit och kikat runt på fuxar om dem verkligen
passar med marinblått och det gjorde dem, så det var anledningen till
att jag tog det här täcket. Såg även en fux med rosa & vinrött men det var
det värsta jag någonsin sett. Gå mig åt helvete vad fult, stackars häst!!


Den här man & svansborsten. Här gick jag inte efter färgen, utan jag var tvungen att ha en sån här....
Jag älskar såna här borstar! horsesinfocusBloggpunkten.se


20110911 - troya..

Hejsan.
IDag var man uppe med tuppen, troya var lite gnällig så vi tog med henne ut på en promenad för vi trodde hon var kissnödig. Men nej då! Inte nå. Så vi gick tillbaka hem igen, åt frukost! Och nu är Troya allmänt gnällig igen. Vet inte vad det är med henne, så vi ska åka ner med henne till mamma igen.

horsesinfocusBloggpunkten.se


Daglig utevistelse, viktigt för...

Daglig utevistelse, viktigt för hästen!
En häst är en flockdjur och mår därför bäst av att få vara ute 24 timmar om dygnet & 7 dagar i veckan. En häst vill inte bli instängd! Den vill leva i det fria, det är de den är till för. Det är ingen skör glas skål! Ni vet väl hur vildhästarna lever? Vem tar hand om dem, hur får dem i sig all mat och vatten? Det är vi som är så petiga och hästarna ska få leva i sånt lyx i dagens läge. Det ska vara allt från skor till installat! Men en häst trivs varken i stall eller i skor. En häst bör ha ett vindskydd som den får gå in under, men även om det så spöregnar så vill den inte vara inne under vindskydd. Den står hellre ute!

En häst som går på lösdrift har så tjockpäls så vattnet rinner inte in mot huden, den lagras utan på! Det är oftast därför dem får istappar som hänger på dem när det är vinter och kallt. Det är för dem är så varma inombords, så fryser vattnet/snön som fastnar utan på deras päls. Däremot en häst som står inne hela tiden och inte får se dagsljus, den blir och frysa jätte mycket och sen tycker ägaren att det är konstigt att den fryser. Men det är jävlar anamma inget konstigt, det är ju ägarn som tvingar den att stå inne! Konstigt att den blir att frysa när man kommer ut? Nej, det är inte nå konstigt alls. Låt hästarna gå på lösdrift och barfota, dem mår mycket bättre av det. Ni får en lugnare häst dessutom!

Detta är något som är typiskt "stalltjejer", "tävlings ryttare" & "travfolk" .... OJOJOJ, dem kan göra sig illa.... Det är som en glas bit och blablabla. Snälla nån! Hur fan tror ni att vildhästarna klarar sig då?! Jag blir så himla matt. Om bara alla kunde fatta va bra alla hästar skulle må om dem fick daglig utevistelse, för va fan är det för liv för en häst att stå i en spilta eller box en hel dag? Och inte få komma ut? Lika det här med täcke. Konstigt att hästen blir snorig osv om man trycker på hästen ett täcke? Åh. Skona mig! Jag blir bara irriterad när jag tänker på sånt här. För att jag tycker så jävla synd om hästarna som blir tvingade till att stå inne och ruttna, dem vill väl vara lika fria som vi? Men en människa tänker inte längre än vad näsan räcker! Det är de som är felet. Man är så jävla egoistisk och självisk och inte låter hästen gå ut. Sorgset beteende!♥

horsesinfocusBloggpunkten.se


Vem är jag?

Lite information om mig själv!
Vem är jag?

Jennifer är jag och bor i den superlilla hålan Grängesberg som ligger i Dalarna, jag är 18 år. Här bor jag tillsammans med min sambo Jonas och våra två katter i en lägenhet! Några kilometer bort här ifrån bor min mamma, pappa & bror. Det är där dem fyra små underbara liven står också, hästarna så klart! När jag var liten hade min moster en nordsvensk som hade namnet Frej och var en härlig häst. Jag var med i stallet hela tiden och första gången jag satt på en häst var jag nog 1/1½ år bara sen dess har jag alltid haft ett intresse för hästar, dock sprack det lite i de yngre tonåren innan jag träffade Jonas! Men sen har mitt intresse byggt upp sig igen mer och mer. Något jag verkligen ångrar är att jag sålde min underbara Nordis som var efter järvsöfaks, red in honom själv och han blev en gudomlig häst. Jag kommer aldrig att förlåta mig själv! Men vad gör man? Är man ung och dum så är man. Sålde honom 1 månad innan jag träffade min sambo! Juli -07 snart 4 år sedan jag såg honom åka från gården och jag minns så väl hur mycket han gnäggade mitt älskade & saknade hjärta.
Men jag har ju fyra hästar kvar nu, även dem är underbara! Nemo är en vallack på endast 1 år och Lappen är 22 år. Lappen kan bli lite het när man rider honom, vilket är ganska tråkigt! Men det sitter kvar sen han var travhäst. Annars är han en underbar häst i dressyren även fast han kan bli lite jobbig! Har försökt med alla knep för att han inte ska bli het och det enda som hjälper är att rida nh ridning på honom. Då håller han sig lugn!

Något jag mer alltid drömt om är att få ha en frieser, det är världens finaste häst och när jag gått klart skolan vilket inte dörjer länge till ska jag köpa en sån underbar häst! Jag har alltid velat ha en sån och jag ska ha en sån sen.
Drömmer även om att flytta ut på landet och ha en frieseruppfödning men det är en senare fråga och även en dröm! Det vore härligt om denna dröm kunde gå i uppfyllelse. horsesinfocusBloggpunkten.se


Krånglar din häst? Eller vill du bara fråga något?

Har du några frågor kring din häst?
Du kanske känner att du vill ha hjälp men att du inte har kunnat fått tag i någon att ställt frågan till eller kanske inte fått något vettigt svar?

Du kan ställa frågor till mig & jag kan svara på den och försöka hjälpa dig så gott det går. horsesinfocusBloggpunkten.se


övningkört till hedemora, and...

Övningskört till Hedemora, and I like it!
Jag tyckte det var kul att köra till hedemora, körde 11 mil sammanlagt. Det är en lagom bit! Sen åkte vi hemåt igen, då körde pappa! Jag orkade inte köra nå mera, mitt intresse är inte så stort för att köra bil. Glad om jag bara får ett körkort om man säger så! Sen hur mycket jag kör då har ingen betydelse, men då är man inte låst iallafall! Då vet man att man kan ta bilen om man t.ex försover sig eller något liknande.

Sen när vi kom hem så tog vi med oss troya hem, så vi har henne hemma hos oss under natten! Tänkte att det kan vara kul för henne att komma iväg en sväng till oss. Så just nu käkar hon och Allwin står och glor! Precis som "vafan är detta?!" även fast han träffat troya förut. Aja, en katt är ganska blåst! Kronos kommer iallafall ihåg henne, för han gick fram till henne direkt när vi kom hem. Så nu ska vi bara ta det lugnt en stund! Sen ska vi ta en kvälls promenad med troya innan det är dags att gå och sova. Ny dag i morgon och nya tag! Synd att det ska bli regn (enligt vädret) Men jag vet inte om man kan lita på det?! Ska i vilket fall som helst hålla på med Nemo, vet inte om jag ska tömköra honom eller hur jag ska. Nh blir det iallafall och om det inte spöregnar alltså som fan! Då blir det en dag under tak med hästarna! Det känns bäst så.

Sen när det börjar dra sig mot kväll så börjar Jonas jobba natt igen! Det suger, men vad ska man göra då? Tråkigt. Jag hatar att sova själv, verkligen hur tråkigt som helst ju? Vem ska man då mysa med, kudden? nej, fyfasen.



Mitt hjärta blir helt brustet när jag får se vissa av de här jävla bilderna! Fyfan, hur fan kan man gör som vissa gör med sina hästar? Blir bara att må så sjukt dåligt. Sen kommer det bästa av allt i slutet eller typ efter halva filmen! horsesinfocusBloggpunkten.se


20110910

Hejsan häst älskare & kamrater!
Det har varit en solig dag och det fortfarande. Vi sov nere hos mamma o pappa i natt! Sen så vaknade vi klockan 10 i morse, åt frukost och sen gick vi ut i den varma solen en stund. Sen när klockan var 12 så åkte vi upp på västra! Tvättade bilen och sen käkade vi där. Sen började klockan rulla iväg, för jag skulle ju övningköra idag så vi kom alldeles nyss ner till mamma & pappa igen och dem höll på att rulla in en höbal till hästarna. Så då passade jag på att gå ut i hagen och mysa med Nemo. Han var verkligen jätte myssjuk idag min älskling! Bilden nedan förklarade ju saken.

Jim har även ridit Nh ridning idag på Lappen och det visade sig ett bra resultat!

horsesinfocusBloggpunkten.se


20110909 - fredag & helg

Hejsan.
Nu är det helg! Skönt. Idag blev det körning av hjullastare i skolan, fick åka och hämta grus och sedan lassa på hög. Det var kul! Byta skopa osv. Väldigt nice! Men blev långtråkigt efter en hel dag! Nästa gång är det min tur att köra personbil. Great!
Nu sitter jag nere vid mamma & pappa, ska äta och kanske hålla på med Nemo.

horsesinfocusBloggpunkten.se


20110908 - tömkört nemo

Go'kväll på er folket!
Kom nyss hem från mor och far. Blev tömkörning av Nemo och Sune idag! När nemo var liten så var han jätte renlig utav sig, "typ vill inte bli lortig". Men! Jag hade fel, så fel. Idag när jag skulle ta in honom från hagen insåg jag att han hade rullat sig i lera och hade kåda i manen och det är inte det minsta roligt. Någon som har något bra exempel på hur man ska få ur kåda ur man? Har hört talas om att man kan använda yes diskmedel, men samtidigt har jag hört ifrån annat håll att det sliter väldigt mycket på banen? Och Nemo har så jävla fin man så jag vill helst inte förstöra den, han kommer få skit lång man och tjock dessutom. Men, när jag väl gjort honom snyggt så hämtade jag sele, träns och repgrimma! Sen gick vi ut och tog en tömkörningvända. Älskade Jonas var med och gick, mamma gick med Sune och jag med min älskade Nemo! Ska göra samma sak i morgon ta med honom på en promenad, men först blir det Nh. Sen blir det även trick och frihetsdressyr! Det blir fint.


Är din häst stark? Känner du att du inte behärskar den riktigt i vanlig grimma?
Då finns hjälpen för dig, en repgrimma fungerar i alla väder och är det effektivaste grimman man kan använda på en häst, oavsätt om den är väldigt stark eller ej! Du kan beställa en hos Jaana Heinola, hon gör dem bästa repgrimmorna! Dem ger jätte bra effekt och hästen svarar på en gång om den inte är allt för nonchalant, då kan man få köra lite med den eller rycka i repet så den förstår! 
Kolla in här; Jaana Heinola! 

Dagens video

horsesinfocusBloggpunkten.se


Du ska tänka på att..

En till sak du ska tänka på om din häst är klängig och nypig!
Du ska inte vara och pilla i ansiktet på din häst, klappa den framför allt inte på mulen. Du ska klappa den i pannan! Mata den inte med godis ur händerna. För tisslas och tasslas det vid munnen och mulen på hästen är det ju självklart att den kan bli nypig! Och står man och klappar den överdrivet mycket och låter den göra saker, ja men dåså! Då blir hästen klängig och ska vara på dig hela tiden. Men då är det inte hästens fel! Det är fel av ägaren att tillåta den göra såna saker.

Så saker som är värt att tänka på;
-Klappa den i pannan.
-Mata inte med godis ur händerna, om den är nypig!
-Låt den inte stå på dig, du har din bubbla & hästen sin!
-Låt den inte få göra en sak som du egentligen inte tillåter en gång och sen bli förbannad på den andra gången. För hästen förstår inte bättre utav det! Det är lika med både hundar & katter. Vill man att hunden ska gå och lägga sig ska man se till att den gör det på en gång, annars får den ju aldrig lära sig om man bara skiter i det.

horsesinfocusBloggpunkten.se


Honza Bláha




Han är så imponerande! horsesinfocusBloggpunkten.se


Jag har lagt upp den förut...

Jag har lagt upp den förut i min förra domän.
Men jag lägger upp den igen! Det är värt för folk att få se, hur fint det är när han får hästen att göra precis samma saker löst....


horsesinfocusBloggpunkten.se


Vet du inte hur du ska bära dig åt...

Vet du inte hur du ska bära dig åt när din häst är klängig och allmänt jobbig?

Till er nybörjare!

Steg 1.
Gå med hästen några meter sedan stannar du! Gör en bestämd inbromsning så hästen fattar att det är du som bestämmer,  här är jag det är jag som bestämmer. Stannar inte hästen och vill gå på dig, så backar du bak honom/henne 2-3 steg! Är den en nochalant häst räcker det bara inte med lite rusk i repet! Man kan få ta tag och rycka i repet. Nu låter det elakt, men det kan vara så att den drar huvudet rakt upp i luften och trycker sig mot med bogen och då har man inte en suck! Därför måste man rycka i repet... Sen släpper du ner repet mot backen som du samtidigt håller i det (alltså släpp inte så att hästen står helt lös!). Så hästen får eftergiften!
Sedan gör du samma saker till du får hästen att stanna samma ögonblick som du stannar, det ska vara med en gång. Tar hästen ett steg framåt, ja då ska den backa tillbaka det steget också! Du släpper sedan ner repet igen. Hästen ska kunna gå 1 meter bakom dig och du ska kunna vara säker på att den inte kommer springades över dig!

Steg 2.
Har du fått din häst att gå bakom dig utan att gå förbi dig eller gå på dig? Isåfall, bra jobbat!
Nästa steg, har du en paddock eller rundkorall? eller något annat öppet fält? Ta din häst på repet, om din häst är longerad förut gör det saken enklare för dig! För hästen runt dig på en volt, flytta ut bogen så att den inte tränger dig och du får absolut inte baka får hästen! Du ska stå där i mitten på en volt, du kan gå med lite (men inte mycket) gå hellre mot hästen än att du backar för den. För är man nybörjare kan det vara svårt att se ifall hästen tränger dig med bogen. Enklast att se om en häst tränger dig med bogen är ifall den vänder in mot en mindre volt, då kan du snurra med repet mot bogen till hästen flyttar ut sig och tänk på att du ska stå i skänkelläget. För kommer du minsta lilla framför bogen kan hästen vända in och då är det inte hästens fel. Du kan få snurra rejält, för att en nochalant häst eller en häst som inte är van vid detta flyttar inte ut sig på en gång utan du kan få vara övertydlig och väldigt bestämmande. För hästen vet vad du menar, för det är ju såklart hästspråket vi utför. Men det är du som måste visa den vart platsen är. Sen när du har gjort detta går du lite mot rumpan på hästen (INTE BAKOM) tänk på vart du står. Så ska du göra så att hästen vänder in mot dig, hästen ska då korsa bakbenen.

Kolla på den här videon


Ser du hur han gör när klockan står mellan 1,23 och 1,25! Men det där är en van häst, så tänk dig att du ska få hästen att göra på samma vis men du måste gå emot rumpan på hästen. När du sedan har vänt in hästen kommer steg tre!

Steg 3.
För ut hästen i det andra varvet och gör samma sak! Ska du ha ut hästen i vänster varv så är din vänstra hand din ledande hand som du leder ut hästen med och höger handen är din drivande hand som du driver ut hästen med. Samma sak där, du snurrar mot bogen om din häst tränger dig! Tänk på att stå i rätt position alltså skänkelläget.  Glöm inte eftergiften var varje gång du vänder in hästen! Är det så att din häst går emot dig när du vänt in den? Ja, men då får du göra som när du gick med den, backa bak hästen 2-4 steg.

Videon ovanför är också till mycket hjälp för dig!
Har du en unghäst kan det vara lättare att jobba på närmare håll.

TÄNK PÅ SÄKERHETEN NÄR DU JOBBAR OCH HUR VIKTIGT DET ÄR ATT HÄSTEN FÅR EFTERGIFTEN!
horsesinfocusBloggpunkten.se


20110907 - värsta dagen någonsin

Hej,
fick bli en plugg dag hemma. Har pluggat matte! För jag har prov på fredag och jag hade några sidor kvar att göra. Har några uppgifter kvar men tar med boken ner till mamma sen så får hon vara som alltid "min matte lärare", lär mig mer av henne än i skolan!

Igår så var vi in till stan och köpte golv till hallen i nya lägenheten, för det var de ända vi hann mäta när vi skrev kontraktet. Så det fick bli ett grått golv så ska det bli vita väggar. Kommer bli skit snyggt! Sen var vi in på gallerian, gick in på nova hem igen, var tvungen att ha nya gardiner till sovrummet för det är två fönster i sovrummet nu i stället för ett. Så jag fick tag i 2 hissgardiner + att det var 40% av priset så vi gjorde ett riktigt kap. Sen var vi in på jysk, var tvungen att ha en till kruka så man har två likadana till sovrummet. SÅ nu har vi det mesta som ska inredas till sovrummet. Det ända som fattas dit är golv och en fondväggstapet. De 3 väggar som blir över ska jag måla vita! Ni kommer få se sen när det är klart. Det kommer att bli skit snyggt! Ska även in nytt golv i köket och sen ska vi skaffa oss en diskmaskin för det fanns inte. Och i det 3e rummet vet vi inte riktigt vad vi ska ha för något än! I tapet väg alltså. Funderar på en fondvägg där också ! men det visar sig.

 
Denna tapet blir det som fondvägg i sovrummet! Vi har alltså sängen mot den väggen.

När vi hade varit till stan igår åt vi, sen så verkade vi Nemo´s hovar. Han har nämligen jätte sköra hovar och fliker alltid upp dem! Det spelar liksom inte någon roll hur fint man än verkar honom. Han gör sönder dem ändå och jag hoppas att han inte behöver ha skor! Sen tog vi oss en promenad, gick med honom på asfalten så han inte fick skansen att gå på nå grus alls. Så vi gick ner mot kyrkviken sen vek vi av för vi hittade en stig i skogen, jätte mysigt. Bror var med och red på lappen och jag gick med Nemo! Det var värsta mysiga skogen, så vi gick där det var inge blött heller (än så länge) men sen kom vi fram till ett kärr och insåg att det här kommer aldrig gå och några meter före gick det en stig in till höger så vi borde svängt av där från början, för Lappen sjönk ner med båda frambenen men SOM tur var kom han upp själv! Blev as rädd, tänkte vad ska vi göra nu?! tänk om han inte skulle komma upp, men det var lugnt. Nemo skönk där emot inte alls, bara några centimeter! Men han är ju bara en ponnnie än så länge så det var lugnt. Men vi vända och gick tillbaka, gick in på den där stigen och då kom vi up på en grusväg. Den grusvägen leder upp till stallet igen! Så det blev väl en promenad på 20-30 minuter. Ska gå samma vända igen, för det är nyttigt för hästarna också och komma ut på ställen där dem aldrig gått förut. Det gick stigar åt olika håll, men vi följde markeringen och då kom vi fram på den stigen. Nästa gång tar vi en annan stig, men då är det bättre om man är flera. Ifall man skulle gå fel!? haha.

Jag och bror min ska även börja planera hur julshowen ska se ut. Har frågat runt lite om det är några som vill ställa upp och vara med! Får se om man får något svar. För det är ju kul om man har lite olika framträdanden! Så blir det och ta lite längre tid också.

horsesinfocusBloggpunkten.se


20110906 - till stan och köpa golv

Hejsan!
Sitter här hemma, mamma har varit här och hälsat på. Hjälpt till lite med matte! Men nu ska vi åka och fixa lite, sen in till stan och köpa golv till lägenheten. horsesinfocusBloggpunkten.se


Varför spöet?

Det värsta jag vet är hästar som går rakt över en, eller springer ifrån en i
hagen! Det kallar inte jag bra samarbete med hästen. Man ska kunna ha
boxdörren öppen och vänta en stund medans man har den i grimma! Den
ska veta att den inte behöver stressa ut. Jag går först, den får vänta till jag
kommit ut! Den behöver inte trycka sig förbi mig.




Jag har sätt att några stycken här ifrån Sverige har en tendens till att använda
spöet mycket när man jobbar inom Nh. Men enligt mig ser det förjävligt ut! När
det heter Nh rep & repgrimma, varför tar man då hjälp av spö för? Är man lat
och inte orkar vända hästen med kroppen? Det är ju inte spöet som ska vara
ledaren över hästen, utan det är ju du! Jag säger ingenting när man har sticket
inom frihetsdressyren, trickträningen, men inom Nh. Jag tycker inte att det hör
ihop. Har ni sätt John Moore använt spö på hästen när han kör Nh? Jag har varit
på kurs för honom och han har inte använt något spö, han har tagit repet som hjälp!
Han kanske använder hemma? Men på kurser använder han det aldrig.
OCh det ser mycket bättre ut. Jag säger så här:" När kunskapen brister tar spöet vid!"
Den är klockren, jag kommer inte ihåg vem det var som sa det men det var någon
nh person. John Moore? Är inte säker men jag har hört det iallafall.

Det är lika en sak till jag la märke på när jag var på kurs för ut o bara kollade.
Då skulle man använda spöet, "hästen vet vart han har sin plats!" han kan välja
att gå bort från spöet, jaa visst kan han det med alltså? Man lär väl visa en gång
liksom att där är utvägen? Det hjälper ju inte att slå hådare med spöet ju närmare
hästen kommer vid ens sida. Det är därför repet är så bra i en sån situation, då är
det bara att man snurrar mot bogen. Vissa kanske inte lyssnar på en gång, men då
får man visa genom att snurra hådare.

Som mamma sagt, man ska ta Nh ifrån lite olika ställen! Och det står jag fast vid.
Men jag kommer ändå tycka att John Moore och Jana Heinola är bäst inom Nh! Men
Jana Har ju gått vid John Moore så det säger ju sig själv att hon har blivit en så fan-
tastisk Nh instruktör. Pat Parelli är också en gud inom det här! Det finns endel som
jag tycker är bäst!

Här kommer det lite om John Moore!
Lånad från hans hemsida.
Kolla här, han har utmärkta priser! Och är
den mest imponerande häst karln som finns!

John Moore
samlar en djup kunskap om hästens beteende och etablerade häst tekniker utbildning som går tillbaka till den spanska Rancheros av tidig Kalifornien för att bilda en extremt effektiv häst utbildning och problemlösning program. John har varit eftertraktad av konkurrenskraftiga ryttare i alla discipliner för att hjälpa dem att utveckla en mer effektiv träningsprogram baserat på en djupare förståelse av hästdjur. Han har hjälpt tusentals hästägare och ryttare, både professionella och amatörer, med frågor som sträcker sig från marken seder problem trailer lastning, hingst start (ridning i), för att avsluta arbetet.

Dessa läger, som utförs av läkaren John Moore och hans medhjälpare, är en utökad version av två dagars seminarier och är utformade för att ge förarna den information och verktyg som behövs för att uppnå sina mål med sina hästar i en live-in-miljö.

Ofta, som hästägare får vi konfronteras med frågor och problem som verkar oöverstigliga. Vi har provat alla de traditionella metoderna för att uppnå framgång, men lämnas ofta undrar "... är det hästen eller är det mig? "Det är ibland bäst att ta ett steg tillbaka och titta på hur vi uppfattas av de hästar vi försöker att träna. Ibland får vi att fastna i den mekaniska administrationen av stöd att vi glömmer att vår utbildning metod är tänkt att appliceras med en "känsla" för de levande varelser vi tränar, med slutmålet att bli kommunikation. Detta anser bör rotad i en förståelse av hästen - hans själ och kropp samt hur han lär sig. En närmare titt in i sinnet och instinkter hästen kan ge oss en fantastisk inblick i vad som motiverar dessa varelser och kan belysa hur man bäst bilda ett partnerskap med dessa djur som en förutsättning för att uppnå våra mål.

John Moore!
En fantastisk häst karl
horsesinfocusBloggpunkten.se


20110905 - tiden går fort

Tjena,
sitter och väntar på att mamma o pappa ska komma! Vi ska åka med dem till Smedjebacken och handla foder till djuren och sen ska jag och jonas in på nisses och kika. Ganska najs! Trodde faktiskt att det skulle bli regn idag, med tanke på att dem sa det på vädret så jag har varit helt inställd på att det inte kommer bli så mycket gjort med någon häst idag. Men jag hade fel! Så ikväll ska jag ut med Nemo och tömköra honom, jonas ska följa med på en "romantisk" häst promenad haha.
Längtar till man kan köra Nemo, det ska bli så himla kul! Nyttigt för honom att få bli körd.

Idag gjorde jag ett skolarbete om foder och vatten till hästarna, hur viktigt det verkligen är för dem att få i sig allting. 

"Foder & Vatten till hästar

Jordbruksverket har skrivit om hur viktigt det är att ge hästarna riktigt foder och vatten!

En häst måste ha en viss mängd med hö för att dem ska få i sig allt som dem behöver och alltid ha fri tillgång till vatten, en häst ska dricka rikligt med vatten och den bör dricka i lugn och ro utan att behöva stressa! Man ska se till att hästen får en jämn nivå med mat och att dem får i sig det dem behöver. För ibland kan det vara så att det är jätte dåligt hö och då måste man jämna ut det med till exempel kraftfoder, därför är det enklast om man gör en foderstat till sina hästar! Man ska också analysera höet för att se vilken siffra det ligger på. Det är jätte viktigt att man förstår vad analysen visar med tanke på hur viktigt det är att hästen ska få den rätta foderstaten, för vet man inte hur mycket mat hästen ska ha och man bara chansar kan det bli jätte farligt för den! Får den fel mängd mat eller dåligt hö kan det också öka risken för hov bölder. Man ska inte bara ge hästen kraftfoder i onödan, det ska finnas en orsak till det och det är ju som jordbruksverket har förklarat. Man ska se till så att hästen inte blir över eller underviktig! Ser man att hästen börjar tappa hull, tappa muskler eller bli matt i pälsen så är det maten det beror på i första hand! För är det för lite protein i höet så får hästen inte i sig det som den behöver och det syns framför allt på unghästar och gamla hästar först, det är dem som kräver störst protein halt. Sen är det givetvis så att alla hästar behöver protein, men som sagt gamla och unghästar tappar fortare!

Något man inte bör ge hästar är melass eller betfor för det är så mycket socker i det. Då ökar risken för fång. En häst är inte tjock bara för att dem har en stor mage, då är de oftast uppblåsta! Och i dåligt hö är det oftast för mycket energi (det kan bero på att man inte gödslar det) och energi omvandlas till fett men ger inga muskler. Hästen kan tappa ur på ryggen och bli smal mellan frambenen! Det här är det vanligaste sättet man kan se på om en häst får dåligt med protein."

Det var lite av mitt skolarbete.

horsesinfocusBloggpunkten.se


Referenser

Här kommer det att läggas upp referenser för dem som vill veta hur Jim är som instruktör!
För varje kund kommer att få skriva vad dem tycker om han, hur han är som person till hästen och hur man tycker sin egen häst har utvecklats under kursen som dem varit på! 

Carro Björnemalm:
Jag har varit på kurs hos Jim , och Mirre och jag har lärt oss jätte mycket. Efter den helgen så kan jag nu få Mirre att gå emot mig , jag kan vifta med spöet runt om honom och han bara står där och bryr sig inte alls. Super nöjda är vi ! Vi har kommit jättelångt nu! Och Jim är så otroligt duktig med djur, han har verkligen ett sinne för det ! Jag är hel nöjd !

horsesinfocusBloggpunkten.se


Vill du ha hjälp med din häst?

Vill du kunna lita på din häst till 100% och kunna få den att följa varje steg du tar?

Jim är en kille från Grängesberg som älskar att jobba med hästar!
Han håller framför allt på med Nh, frihetsdressyr, trickträning och freestyle dressage. Det här är några saker han gärna vill dela med sig utav och få andra att jobba med och se hur fascinerande det är när man får sin Egen häst att buga, kompliment, stegra, sitta och ligga på kommando! Jim håller veckokurser och tar hem en häst i veckan och hjälper Dig att utbilda hästen & dig inom de här områdena.

Din häst kommer att bo hos oss i en vecka, från Söndag till Söndag! Jim kommer att arbeta med den 2 gånger/dag. Sedan kommer ni hit på Fredagen och är här till på Söndag, då lär Jim ut grunderna i Nh, frihetsdressyr och hur du ska göra när du ska trickträna din häst+ last träning I priset kommer det ingå daglig utevistelse i egen hage, boxplats eller lösdrift om så önskas! Hö medtages av ägaren, eller köpes till för en viss summa beroende på kg priset. Vårat hö är ALLTID analyserat!

2 lektioner/dag
Varje lektion är 1,5 till 2 timmar!
Referenser finns för den som vill veta!

Priset är 1800:- från Sön-Sön,
inkl både Dig & din häst!
----------------------------------------------------------
Det går även bra att du kommer över helgen om så önskas!

960:- från Fre-Sön!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dagkurs på hemmaplan i mån av tid!

Nh grundhantering.

Kontakta oss via denna hemsida om du skulle vilja ta en dag här hos oss  tillsammans med din häst.

500:-

 

Trickräning

Är du enbart intresserad av Trickträning så går det självklart att ordna. Tid och datum kan vi göra upp när du kontaktar oss!

Halvdag 300:-

Heldag 500:-

Jim vill lära ut i bästa kvalité!

horsesinfocusBloggpunkten.se


Bilder från 3/9-2011

Här kommer det lite bilder från igår!!!

Doris är världens finaste shettis sto! Hon har så fint huvud för att vara shettis, gullan!

Min 2 åriga kusin gör buga från ryggen på Sune! Så söta.

Sune ligger med Adéle på ryggen!

Stolt Jeffä till världens vackraste häst!



fina häst

två vackra herrar

Så liten haha!

Älskade häst, fan va fin du är! MUMMMMS!

Nemo De Fux, det finns ingen vackrare än du! Mäkta stolt matte här alltså!♥ mitt hjärta brinner
för dig!


Här hade vi lite bilder från gårdagen! Jag älskar hästar, det är det finaste som finns. horsesinfocusBloggpunkten.se


2011, sep 04 - Skit väder

Hejsan!
Idag fick man sova ut och det var välbehövligt, dock var det värre när mamma ringde vid 11 och berättade att hästarna hade smitit i morse ner på näset , dem som bor där hade ringt åtta i morse och då var dem där nere!!  Dem har förmodligen blivit skrämda av något för våra hästar är inte smitningsbenägna så, Doris stod kvar men dem andra 3 hade dragit. Så det kanske var en älg eller varg?! För rådjur är dem inte rädda för, det har vi omkring oss dagligen! Skumt iallafall. Alla tre kom fram när dem skulle hämta dem! Sen när dem kom hem såg dem att HAGEN vart helt crash, helt utdragen från ena sidan till andra sidan! Stackars älsklingar.

Nu sitter jag och kollar på sadlar, ska köpa en dressyr sadel till Nemo och självklart ska det vara en läder sadel, för det är snyggast ! Det ska vara riktiga greeejjer. Man kan inte skämma ut hästen heller! Med t.ex en bomlös sadel, ouuuufff så ful! Ska ha en snygg sadel, som man sitter bekvämt i och så man får snygg sits! För det är aldrig kul att se någon som sitter som en hösäck när man rider, rak i rygg och ha händerna i stabil form så man inte sitter och flaxar med dem.

Haha på tal om det. Något jag mer har sätt är att vissa lägger över båda händerna på ena sidan av hästen när man rider, snacka om ofokuserat! Man ska ju ha kontakt med hästen och hålla den stadig från båda hållen. Annars kan det bli så att den lätt blir vinglig om man inte håller sig stadig på handen. Men så kan det vara! Nu väntar jag på att Jonas ska komma hem ifrån träningen. Sen ska jag ner till mamma o pappa och hålla på med älskade Nemo, träna honom lite och i morgon är det dags för skola igen! Roligt? Nej, för att vi har inge yrkesämne i morgon så det suger lite grann. But thats life!

Ska överföra lite bilder från gårdagen, det kan ju vara värt det! horsesinfocusBloggpunkten.se


Jag har världens finaste...

Jag har världens finaste häst, jag är så otroligt stolt över honom! Han skötte sig så himla bra idag i allting, körde nh med honom först och sen blev det frihetsdressyr och avslutade med trickträning. Finns verkligen ingen bättre än honom och ändå är han bara 1 år å några måndader! Helt otrolig... Bättre häst får man leta efter och den bästa av alla är ju Jim, för det är ju han som lär ut! Visar hur dem ska göra och ändå INTE är för mesig, för hur ska man då få en häst att lägga sig? Man måste vara bestämd men inte dum! Man måste vara ledaren över hästen för att den ska kunna buga, kompliment, sitta, ligga, stegra, bocka och allt vad man vill att den ska kunna lära sig på kommando! OCH det krävs flera timmars träning, det handlar inte bara om 40 minuter och sen tro att hästen ska kunna det, för det är bara ytinlärning. Man ska djupinlära dem, låta dem tänka efter när dem har gjort en komplicerad sak inom trickträningen! En häst kan, det är vi som ska visa den på kommando. För den ligger i hagen och när den reser på sig blir den halvsittande och innan hästen hinner resa på sig måste man vara fullfokuserad och verkligen vara övertydlig på hur man ska göra. Sen är vissa hästar svårare än andra! Därför är det MYCKET bättre att HA en HÄST från att den är bebis, då får man den som man vill ha den och man kan då skryta att det är en själv som har gjort så att den har blívit så. Hästarna vi har nu har vi haft med oss sen dem varit riktigt små, vi har visat dem vägen till saker som de ska göra! Man lär sig mer av en häst som är med från början, än om man köper en som redan är klar. För vad lär man sig av det? VAd får man ens ut av det? Inget alls. Vill man ha en häst som man ska följa hela livet, så ska man köpa den från att den är 6-8 månader. Det går inte att rida den, men det handlar inte bara om ridning. En häst är inte bara till för att rida på! Det finns så mycket mer som ska göras med den, INNAN man ens ska upp på ryggen på den. Man ska först hålla på med Nh för att få hästen säker och för att människan så få förtroende för hästen. MAn måste tänka på säkerheten när det gäller sånt här. För en häst är ingen leksak! Det är ett flockdjur och det är viktigt att man är ledaren över den. MAn får en tryggare häst eftersom den har en ledare som bestämmer över den i alla lägen!

Man ska heller inte vara för ivrig eller stressad! För är man ett stressmoment eller ska göra allting så fort det går så blir hästen likadan, man måste vara lugn! Som Lappen t.ex är en ganska osäker häst när det gäller rätt och fel, han vill aldrig göra fel. Han skulle aldrig göra någonting dumt som skena, eller slänga av Mig. Men är man vid honom får man absolut inte vara stressad för han stressar upp sig jätte lätt, men han bryr sig inte om man står och hoppar runt honom. Men man kan inte vara högljud, men det ska man inte vara i ett stall ändå. För då skulle alla hästar bli ett nervrak! Man ska heller inte viska, utan man ska prata i normal nivå! Man ska prata lugnt med hästen, för annars är det ju inget samspel! Jag skulle inte vilja ha massa folk runt om mig som står och härjar. Det hör inte hemma! Jag vet att många håller med mig om det här, sen finns det väl vissa som tar åt sig. Men det skiter jag i!

En säker häst= Är ingen farlig häst!
En osäker häst, som tex kastar av eller skenar! = det kan bli en farlig häst. För den har förmodligen ingen riktig ledare! Eller har inte blivit Nh hanterad! För har en häst blivit nh hanterad och vet vem ledaren är ska den inte göra så.

Doris var väldigt bockig, bitig osv när vi fick hem henne hon var 2 år när hon flyttade hem till oss. Men efter att mamma har hållt på med henne i Nh så har hon blivit en helt annan häst. Hon bockade även när hon fick sadel på sig men vi är alltid på den säkra sidan så vi körde igenom henne med sadel INNAN någon ens fick sitta på hennes rygg. Och när hon hade slutat bocka med sadel på i nh i alla gångarter då kunde man börja sitta på henne, de var en liten tjej som heter Ida som red in henne! Man måste tänka på det säkra före det osäkra, man måste alltid tänka ett steg före hästen hela tiden INNAN den får chansen att hitta på något bus. Hon är absolut ingen barn häst och skulle inte passa på en ridskola med massa barn. Hon måste ha en ägare som verkligen visar vem som bestämmer över henne för annars skulle hon kunna göra vad som helst! Man ser på ridskolor att många hästar är väldigt sura när det är ungar i närheten och det kan man förstå för allting ska gå så fort, man stressar runt o springer och nej fyfan!

horsesinfocusBloggpunkten.se


2011, sep 03 - nere vid mor & far

God morgon!
Sitter nere vid mamma och pappa. Jonas skulle iväg med bandylaget och cykla! Dem skulle ha kickoff så att säga, så nu är bandysäsongen igång snart.
Igår kväll var jag och Jonas in till stan och handlade med tanke på att det var helt dött i kylen och skaferiet. Men nu är det nyladdat!

Ska snart gå ut och ta itu med stallet igen och sen ska älskade Nemo få komma ut och bli ompysslad! Vädret ser inte så bra ut just nu, molnigt men man kan ju hoppas att det klarnar upp frammåt dagen klockan är trotts allt bara 10! Dock lyste solen i morse men nu vet jag inte riktigt vart det tog vägen? Sol, komkomkom.

horsesinfocusBloggpunkten.se


Stall Engberg







STALL-ENGBERG
Består av 4 boxar, sadelkammare och ett stort vindskydd. Våra hästar går på lösdrift och det trivs dem med! En häst är ett flockdjur och vill inte stå inne. Dem vill kunna se allting som händer runt omkring! En häst som står ute och får göra som den vill mår bäst och är den lugnaste hästen. Vi är ett gråttdjur, men vi kan inte ALLTID tänka på oss själva. Vi måste ge en tanke till våra vänner, som vill stå ute!
Våra hästar står ute i både vått och torrt, givetvis får dem komma in och torka upp! Och är det allt för djävligt väder ute så får våra bästa vänner stå inne. Vi har kollat på våra hästar en hel del om det har kommit regn en sommardag och man kanske tycker dem är lite blåsta att dem inte går in. Men dem tycker det är skönt att stå ute och bli avsvalkade i regnet! Att få slippa alla bromsar, fläktflugor och alla andra kryp som är runt omkring dem annars. Likaså använder vi inte täcke på våra hästar! Varför ska dem ha täcke på sig när solen är framme och det är 30 grader varmt? Det är inget liv för en häst. Hästar ska få leva fritt och ha det bra! Tycker det är synd om hästen även om den har eksem och måste ha täcke på sig när det är som varmast ute. Då tycker jag att det ska finnas en hage med mycket skugga!

Hur har du din häst?
Lösdrift?
Inne?
50/50?
horsesinfocusBloggpunkten.se


Våra hästar




INFORMATION

Häst 1:

Namn: Nemo De Fux
Född: 12 04 10
e: Nachtmann
u: Contessa
Färg: Fux
Tecken: Bläs & snopp
Kön: vallack
Ägare: Jennifer & Jim Andersson

Häst 2:

Namn: Vallby Lappen
Född: 28 05 89  
e: Lapp Nils
u: Vallby Svinta
Färg: Brun
Tecken: Stjärna
Kön: vallack
Ägare: Veronica Hellbergh

Häst 3:

Namn: Doris
Född: 010104
e: okänd
u: okänd
Färg: m.brun
Tecken: inget
Kön: sto
Ägare: Anne Hellbergh

Häst 4:

Namn: Sune
Född: 28 07 09
e: Dacke
u: Doris
Färg: Brun
Tecken: inget
Kön: vallack
Ägare: Jim Andersson
horsesinfocusBloggpunkten.se


Min fantastiska bror



Min bror är bäst! Jag lovar... Finns ingen som kan lära hästarna så fort som han kan! Efter att vi hade haft Nemo hemma två veckor så kunde han också ligga och sitta. Så man blir helt faschinerad! Sjukt duktig. Har aldrig varit så imponerad av någon som jag är av min bror. horsesinfocusBloggpunkten.se


Jag diggar musiken

horsesinfocusBloggpunkten.se


Nh instruktörer

Lite olika Nh instruktörer!
Det är bra lärorikt att kolla på dem här, dem är hur duktiga som helst och man får ut skit mycket av det. Ser fram emot nästa John Moore kurs här i Sverige! John Moore är bäst, jag avgudar honom. Finns verkligen ingen duktigare Nh instruktör än honom, han får hästen lugn på bara några minuter! Hästarna faller för honom direkt. Tycker att fler borde ta med sina hästar på John Moore kurs, även fast man "tror" att den kanske är så lugn o snäll så kan den alltid bli bättre när man får hjälp av John Moore! Han är ruskigt bra priser till skillnad mot sådana här i Sverige. Han åker ända från Usa och hit och för två dagar får man betala 2500:- och då får man ha med sig hästen JÄMT och han går runt till alla och hjälper till. Alltså man får vara med han hela dagarna! Det är inte uppdelat i några timmar som tex 30-60 minuter på en häst.

Här i Sverige kan dem ju vara as dyra, för en timme får man betala 1200:- och då får man ju inte ha hästen med sig hela tiden heller dessutom. Det är dåligt!




horsesinfocusBloggpunkten.se


Stockholms horse show, 26 november

Hej igen!
Dagens aktiviteter;
Idag fick vi ordning i stallet, så nu ska det bara gjutas platta i stallet. Skönt att få det gjort! För sen kommer det bli föör mycket när man ska till och flytta, så då gjorde vi ett ordentligt ryck med stallet idag och det blev bra. Jag hann inte med att ta ut någon häst idag, tyvärr! Det blev sent och Jonas kom, sen skulle vi åka och handla innan det var dags för stängning! Men i morgon blir det Nh, frihetsdressyr och tömkörning av Nemo. Kan bli intressant! Iallafall frihetsdressyren, den gick ganska bra sist! Det kanske går bra i morgon också.

Igår beställde vi biljetter till Stockholms horseshow den 26 november, så nu längtar jag som fan! Det ska bli sjukt grymt att se. Så mäktigt! Men det fanns inte många platser kvar, det fanns på den raden som vi skulle sitta och då var det dem bästa platserna! Sen fanns det inte nå många bra kvar, för det skulle kunna bli skymt! Men men, bra att vara ute i god tid. Ska bli kul att se Jean Marc Imbert och fransmannen när dem håller på! Det är det jag ser fram emot.


Lite blandat, nh trick o frihetsdressyr. Dock går hästen upp lite för fort från bugan! Dem ska kunna ligga kvar till man ber den resa på sig! horsesinfocusBloggpunkten.se


2011, sep 02 - sund häst?

Hej!
Precis hem kommen från skolan, fick sluta tidigt idag. Skönt! + att det är helg. Klarade även repetition på personbil idag, så nu väntar jag bara på att slutprovet ska göras! Sen är det dags för körning.  Så nu ska jag snart åka ner och fixa med stallet!


Tänkte snacka lite om hästens mage och hur dem funkar! Vad dem ska ha för mat om det är för lite protein i höet osv.
KRAFFT MUSKEL
Man ser väl om en häst inte får rätt med utfodring, korset blir att synas väl och knotorna på hästen syns väl. Man kan även se om det börjar gå åt fel håll, hästen kanske börjar tunna ur? Och får inge hull, glänser inte eller känns allmänt fet i pälsen. Sen finns det ju någonting som endast heter "höbuk", vilket man då "tror" att dem är runda, men sen ser man att hästen är jätte tunn i mellan frambenen har varken muskler eller fyllning på ryggen. Får en häst rätt med mat sätter den enklare muskler och den bygger uppmuskler själv! Får den fel med utfodring kan det vara svårt att få hästen i fin hull. Den får inge glans och det blir tråkigt att borsta den!  Vi analyserar alltid vårat hö för att se om det är något som fattas och vi har köpt hö på två ställen nu och det har varit för lite protein på båda ställena! Vad beror det på? Jo, det kan bli så om man inte gödslar. Då får det inge näring att bygga upp på! Så enkelt är det. Så för att det ska bli så bra som möjligt för hästarna så ger vi dem som dem ska ha, vi räknar ut en foderstat för att få fram exakta måtten som våra hästar behöver för att täcka allting som dem ska ha!

Har man en häst som är känslig, får lätt fång eller annan orsak så ska man inte ge foder som betfor för det är jätte mycket socker i det! MAn ska heller inte ge melass eller "konstgjort" foder. Vill man få fram bäst fakta innan man köper foder till hästen (om det är dåligt med protein i höet vill säga) så kan man läsa på internet, det går att googla där får man fram jätte bra resultat. Sen är det ju så alla pratar ju för SITT foder, det är lika med allting! Men det finns personer som rekommenderar foder, vad dem skulle valt t.ex. Sen ska man inte ge hästarna foder bara för att! Det är bara onödigt att ge dem om man inte vet vad det handlar om, för då kan det enkelt bli så att får dem för mycket socker t.ex så är det klart att hästen kan få fång eller problem med magen. En häst är känslig när det gäller sånt som inte är bra för deras magar!

På sommaren är det även viktigt att hästen får gå på bete och få i sig rikligt med gott gräs, en häst mår bra av det och behöver få komma ut i det fria. Men det finns även risk för att dem kan få fång där eller kolik om de får i sig för fort och därför ska man inte släppa UT dem på det grövsta betet man har direkt! Det är bäst att börja med liten mängd för att deras mage ska få vänja sig efter att ha ätit hö över vintern, för de minsta som kommer upp ur backen är jätte rikt på socker och det tycker hästen jätte mycket om. Så om man har många betes hagar så ska man skifta innan det blir helt nedätet, för det kan även bli sönder betat och då blir det svårvuxet! 

Har man ett analyserat hö som man vet är bra så behöver man inte ge dem foder! Då har dem redan plockat upp bitarna i fodret som dem behöver, mer behöver dem inte få! Visst en morot eller knäckebröd kan dem få om dem varit duktiga! MEn man ska inte ge dem för mycket onödigt sockrat foder till ingen nytta! Vi har haft våra hästar ute på bete sen i Maj och dem fick komma hem till gården igen i Måndags. Så fick dem äta gräset som ha kommit upp i hagen hemma medans dem varit på bete, sen rullade vi in en höbal! Så får dem välja om dem vill ha hö eller gräs. En häst ska också ha det lyx, dem ska också få komma och upptäcka olika hagar och inte bara 1 eller 2 tråkiga. Det som också är skönt är när man har alla hagar i närheten, man behöver inte åka flera mil för att ge dem vatten eller för att kolla till dem! Det är gångavstånd. Vi har 7 betes hagar nu! Och den minsta är nog 400*50m och det längsta är någon km. Så en häst ska också få ha det bra!

Har din häst svårt att sätta muskler även fast han/hon får den rätta foderstaten?
Ja då kan ni kolla in här så berättar en av mina favoriter KRAFFT hur du ska bära dig åt.















Krafft Groov för din häst som inte sätter muskler!





horsesinfocusBloggpunkten.se


2011, sep 01 - renovering pågår

Hejsan nya bloggen!
Idag har det varit ett fullspäckat schema, först skolan och massa yrkes plugg sedan blev det stallet. Har börjat gjort om stallet just nu, ska gjuta cement i boxarna och på gången! Så vi har grävt ur Lappens box lite grann och ska fortsätta i morgon. Men vi kom en bra bit på vägen under timmarna som vi höll på! Så därför har det häller inte blivit nå aktiviteter med hästarna idag, bror tänkte ta ut doris och träna henne men då kom det världens största regnskur + hagel så vi fortsatte i stallet istället. Så dem fick sig en vilodag idag! Det kan dem få tycker jag. Annars har det inte hänt så mycket mer!

Kan givetvis lägga upp lite bilder här i bloggen osv, för er som vill se eller veta mer! Hoppas ni trivs.


You is beautiful♥ horsesinfocusBloggpunkten.se


bloglovin Följ min blogg med Bloglovin Hejsan där ute! Jennifer Andersson heter jag och är 18 år, jag bor i Dalarna i den superlilla byn Gränges tillsammans med min sambo Jonas och våra två katter. Jag är en hästgalen tjej som har fyra hästar och dem står nere på en stor gård hos mina föräldrar! När jag var fyra år fick jag min första häst och innan dess var jag med min moster i stallet hela tiden och höll på med hennes nordsvensk Frej. Dressyr är min starka sida inom ridningen! Men vi rider inte bara våra hästar... Vi håller även på mycket med nh, trickträning och frihetsdressyr! Min bror har ett fantastiskt intresse för trickträning och nh ridning då han har fått fram ett strålande reslutat på våra hästar!
Våra hästar går även på lösdrift vilket är det bästa! Dem vill vara ute och ha skoj och inte stå installade och ha tråkigt. Vi är ett grått djur men vi måste faktiskt tänka ett steg längre och det är att en häst är faktiskt ett flockdjur! Våra 4 hästar har inga skor utan vi värkar dem barfota och hovarna blir mycket finare. För ni vet väl att hovarna är hästens andra hjärta? I min blogg får du läsa om mitt intresse bland hästarna och även få se mycket uppdatering av trickträning och frihetsdressyr! Du kan även köpa halsringar hos oss... VÄLKOMNA!

- Häst i fokus? Tollerans träna, stick är bra hjälp! susnet.nu - statistik och besöksräknare
RSS 2.0