BARFOTA ELLER SKOR?



Kika in här för att läsa mer om barfota hästar!

Vad tycker du är bäst?

Barfota eller skor? Om du nu röstar på skor, så kan du ju förklara varför du tycker så? Det är ju det dummaste man kan sätta på sin häst, det är skor! Det finns inga fördelar med det, för på vintern bygger dem bara platåer och hästen blir mycket klumpigare att jobba med.

En häst utan skor bär sig mycket bättre, det blir en mycket gladare häst! En häst som går utan skor är är inte mer halfotad än, en häst som går med skor! En häst som får gå barfota lär sig att hålla balansen och klarar av ifall det är halt ute! Däremot en häst som går med brodd och grejer, dem kan halka mera och får fler skador. Dem kan göra illa sig på brodden, halka på gången osv osv. Det är säkrare att rida på en häst som går barfota än en häst med skor. Blir du avkastad så behöver du inte vara orolig att du ska få brodd ärr efter dig ifall hästen skulle kliva på dig med ren olyckshändelse. 

När vi tar av skorna har nästan alla hästar påtagliga skador på hovarna. Tiden det tar att läka skadorna, är vad vi kallar "övergångsåret". Den enstaka häst som inte behöver gå genom övergången har generellt sett bara burit skor under några få månader.

Hästskor verkar ha uppfunnits under medeltiden i Europa, för att hindra hovarna från att falla isär när riddarnas hästar var tvugna att leva i månader, uppbundna i spiltor fulla med avföring, när slotten var under belägring. Vid den tiden existerade inte studier i anatomi och fysiologi; därför fanns det inget sätt att studera hur skon inverkade på hovar och ben.

Hästar är ett dyrt djur och man ska vara målmedveten om att en häst håller inte länge om den får gå med skor på sig varje dag. Våran gammelnordis hade haft skor i 20 år innan vi tog hem honom, då rev vi av skorna så att hans fula sömhål fick läka ihop! Han skulle ha naturliga och fina hovar som alla andra hästar i hagen. Det finns många risker man måste ta när man skor en häst (tänk t.ex. om hovslagaren slår in sömen fel? Sömen kanske inte viker sig åt rätt håll?) Detta kan innebära jätte svåra skador på hästen, man kanske inte kan använda den längre pga att en liten söm gjorde sönder hoven? En häst med skor fastnar lättare i saker, såsom i hagen osv. Det är inte ett dugg säkert.

EN HÄST UTAN SKOR HAR DEM FINASTE HOVARNA. EN HÄST SOM HAR SKOR FÅR OFTAST GÅ MED FÖR HÖGA TRAKTER OCH DÄRFÖR SLITS DEM UT FORTARE DESTO MER DEM ARBETAR! VAR RÄDD OM DIN BÄSTA VÄN.

horses in focus
Enander

Sv: Jo kan tänka mej det, festivaler brukar vara roliga, brukar köpa Skenefestivalen och Räkracet ! Sen brukar jag va nere i Vimmerby o kolla på Semesterracet.. Mkt rolig tävling :D

2011-12-19 18:39:27 | Bloggare: http://enaander.blogg.se/
Linn ~ Keelane

Fin blogg! Händer imorgon/dag? :)

2011-12-19 18:49:08 | Bloggare: http://kellyochlinn.blogg.se/
Linn ~ Keelane

SV: Okej, jag vet inte rikigt, blogglovin byte? :D

2011-12-19 18:57:23 | Bloggare: http://kellyochlinn.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback