"Unghästar, roligare att jobba med"

Varför tycker jag att det är roligare att jobba med unghästar?
Ja, det finns ju bara en sak som kan förklara detta och det är att man får hästen precis som man vill ha den och man kan SJÄLV vara stolt över jobbet. Man behöver inte vara ett dugg orolig över att någon annan ska ha förstört den eller att den är förstörd i mun,skänkeldöv eller överhuvudtaget inte hänger med på vad man vill. Det finns bara fördelar med att ha en unghäst! Sen kanske man inte kan rida dem, men vad gör det? Många tror att det bara handlar om ridning när man har häst. Men det finns så mycket mer, det är NH=Natural horsemanship (naturlig hästhållning)! En häst litar inte på dig och du är garanterat inte ledaren över den om du inte håller på med Nh! Man kör Nh med hästen för att man vill få fram en så bra kommunikation tillsammans med hästen, man vill kunna komma överens och ha kul tillsammans. Det har man inte med en häst som inte kan lita på människan!

Att vara ledare över sin häst är något så stort och fascinerande, att inte tala samma språk och ändå förstå varandra! Det finns inget bättre än det här. Man blir lyckligare som person och säkrare som ryttare när man har en häst som litar på en. Man blir och känna hästen mycket bättre, så samspelet blir mer harmoniskt!
En häst som kan lita på dig blir en mycket säkrare häst. Den blir inte rädd för saker (visst att den kan bli rädd ibland) men då är det oftast ryttaren som tänker (tänk om han blir rädd nu) och ja givetvis blir han rädd om man sitter och har sånna tankar. En häst läser ens tankar jätte lätt! Den känner om man är rädd. Det går inte att dölja något från en häst. Dem är smarta!

När man jobbar tillsammans med det fyrbenta miraklet får man absolut inte vara elak eller visa sig irriterad för en häst läser av människan så väl. Så den känner direkt du inte är på humör! Då jävlas den extra mycket.

Bockar, stegrar, vägrar eller har du något annat problem med din häst?
Ett bra förslag är då att du kör igenom din häst i Nh hantering innan du sätter dig på ryggen. Det ska man alltid göra, det spelar ingen roll. En häst testar alltid gränserna någon gång, det gör alla! Det finns ingen häst som inte testar. Bara för att den kanske inte bockar och sånt så kan den t.ex vägra göra det du vill. Då testar den dig! Bara för att man inte flyger av eller är på väg att flyga av så är inte den en test grej. Det finns många saker som människan inte tänker på när en häst testar, det är därför en häst kan ta över ledarskapet så lätt.
En vanlig sak är att den även kan gå emot dig med bogen även om du sitter på ryggen, den kan gira dig på flera olika sätt!! Har du inte tänkt på det förut?

Är din häst klåig (går på/över, tränger) i hagen?
När du till exempel ska ta ut den? Då ska du backa tillbaka hästen dem stegen den gick framåt. En häst ska kunna gå bakom dig och du ska kunna lita på den för varje steg den tar. En häst ska inte gå före dig med huvudet. Då är det inte du som är ledaren. Din häst ska kunna gå som en hund. Följa varje steg du tar framför den! Stannar du så ska hästen också stanna omedelbart. Stannar inte hästen och vill gå förbi? Då backar du bak din häst dem stegen den tog. Gör så flera gånger om! Den ska inte få chansen. Har den fått chansen en gång så är det kört. Man ska vara snäll, men bestämd! Det här är sånna saker som man som "ovan hästmänniska" inte tänker på i vanliga fall och allting kan bli så fel.

VILL DU HA MER HJÄLP?
KONTAKTA OSS OCH FÅ INSPIRATION!

Mirre & Jim. Tolleransträning!
Augusti 2011
horses in focus



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback