Jag har världens finaste...

Jag har världens finaste häst, jag är så otroligt stolt över honom! Han skötte sig så himla bra idag i allting, körde nh med honom först och sen blev det frihetsdressyr och avslutade med trickträning. Finns verkligen ingen bättre än honom och ändå är han bara 1 år å några måndader! Helt otrolig... Bättre häst får man leta efter och den bästa av alla är ju Jim, för det är ju han som lär ut! Visar hur dem ska göra och ändå INTE är för mesig, för hur ska man då få en häst att lägga sig? Man måste vara bestämd men inte dum! Man måste vara ledaren över hästen för att den ska kunna buga, kompliment, sitta, ligga, stegra, bocka och allt vad man vill att den ska kunna lära sig på kommando! OCH det krävs flera timmars träning, det handlar inte bara om 40 minuter och sen tro att hästen ska kunna det, för det är bara ytinlärning. Man ska djupinlära dem, låta dem tänka efter när dem har gjort en komplicerad sak inom trickträningen! En häst kan, det är vi som ska visa den på kommando. För den ligger i hagen och när den reser på sig blir den halvsittande och innan hästen hinner resa på sig måste man vara fullfokuserad och verkligen vara övertydlig på hur man ska göra. Sen är vissa hästar svårare än andra! Därför är det MYCKET bättre att HA en HÄST från att den är bebis, då får man den som man vill ha den och man kan då skryta att det är en själv som har gjort så att den har blívit så. Hästarna vi har nu har vi haft med oss sen dem varit riktigt små, vi har visat dem vägen till saker som de ska göra! Man lär sig mer av en häst som är med från början, än om man köper en som redan är klar. För vad lär man sig av det? VAd får man ens ut av det? Inget alls. Vill man ha en häst som man ska följa hela livet, så ska man köpa den från att den är 6-8 månader. Det går inte att rida den, men det handlar inte bara om ridning. En häst är inte bara till för att rida på! Det finns så mycket mer som ska göras med den, INNAN man ens ska upp på ryggen på den. Man ska först hålla på med Nh för att få hästen säker och för att människan så få förtroende för hästen. MAn måste tänka på säkerheten när det gäller sånt här. För en häst är ingen leksak! Det är ett flockdjur och det är viktigt att man är ledaren över den. MAn får en tryggare häst eftersom den har en ledare som bestämmer över den i alla lägen!

Man ska heller inte vara för ivrig eller stressad! För är man ett stressmoment eller ska göra allting så fort det går så blir hästen likadan, man måste vara lugn! Som Lappen t.ex är en ganska osäker häst när det gäller rätt och fel, han vill aldrig göra fel. Han skulle aldrig göra någonting dumt som skena, eller slänga av Mig. Men är man vid honom får man absolut inte vara stressad för han stressar upp sig jätte lätt, men han bryr sig inte om man står och hoppar runt honom. Men man kan inte vara högljud, men det ska man inte vara i ett stall ändå. För då skulle alla hästar bli ett nervrak! Man ska heller inte viska, utan man ska prata i normal nivå! Man ska prata lugnt med hästen, för annars är det ju inget samspel! Jag skulle inte vilja ha massa folk runt om mig som står och härjar. Det hör inte hemma! Jag vet att många håller med mig om det här, sen finns det väl vissa som tar åt sig. Men det skiter jag i!

En säker häst= Är ingen farlig häst!
En osäker häst, som tex kastar av eller skenar! = det kan bli en farlig häst. För den har förmodligen ingen riktig ledare! Eller har inte blivit Nh hanterad! För har en häst blivit nh hanterad och vet vem ledaren är ska den inte göra så.

Doris var väldigt bockig, bitig osv när vi fick hem henne hon var 2 år när hon flyttade hem till oss. Men efter att mamma har hållt på med henne i Nh så har hon blivit en helt annan häst. Hon bockade även när hon fick sadel på sig men vi är alltid på den säkra sidan så vi körde igenom henne med sadel INNAN någon ens fick sitta på hennes rygg. Och när hon hade slutat bocka med sadel på i nh i alla gångarter då kunde man börja sitta på henne, de var en liten tjej som heter Ida som red in henne! Man måste tänka på det säkra före det osäkra, man måste alltid tänka ett steg före hästen hela tiden INNAN den får chansen att hitta på något bus. Hon är absolut ingen barn häst och skulle inte passa på en ridskola med massa barn. Hon måste ha en ägare som verkligen visar vem som bestämmer över henne för annars skulle hon kunna göra vad som helst! Man ser på ridskolor att många hästar är väldigt sura när det är ungar i närheten och det kan man förstå för allting ska gå så fort, man stressar runt o springer och nej fyfan!

horses in focus



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback