Vet du inte hur du ska bära dig åt...

Vet du inte hur du ska bära dig åt när din häst är klängig och allmänt jobbig?

Till er nybörjare!

Steg 1.
Gå med hästen några meter sedan stannar du! Gör en bestämd inbromsning så hästen fattar att det är du som bestämmer,  här är jag det är jag som bestämmer. Stannar inte hästen och vill gå på dig, så backar du bak honom/henne 2-3 steg! Är den en nochalant häst räcker det bara inte med lite rusk i repet! Man kan få ta tag och rycka i repet. Nu låter det elakt, men det kan vara så att den drar huvudet rakt upp i luften och trycker sig mot med bogen och då har man inte en suck! Därför måste man rycka i repet... Sen släpper du ner repet mot backen som du samtidigt håller i det (alltså släpp inte så att hästen står helt lös!). Så hästen får eftergiften!
Sedan gör du samma saker till du får hästen att stanna samma ögonblick som du stannar, det ska vara med en gång. Tar hästen ett steg framåt, ja då ska den backa tillbaka det steget också! Du släpper sedan ner repet igen. Hästen ska kunna gå 1 meter bakom dig och du ska kunna vara säker på att den inte kommer springades över dig!

Steg 2.
Har du fått din häst att gå bakom dig utan att gå förbi dig eller gå på dig? Isåfall, bra jobbat!
Nästa steg, har du en paddock eller rundkorall? eller något annat öppet fält? Ta din häst på repet, om din häst är longerad förut gör det saken enklare för dig! För hästen runt dig på en volt, flytta ut bogen så att den inte tränger dig och du får absolut inte baka får hästen! Du ska stå där i mitten på en volt, du kan gå med lite (men inte mycket) gå hellre mot hästen än att du backar för den. För är man nybörjare kan det vara svårt att se ifall hästen tränger dig med bogen. Enklast att se om en häst tränger dig med bogen är ifall den vänder in mot en mindre volt, då kan du snurra med repet mot bogen till hästen flyttar ut sig och tänk på att du ska stå i skänkelläget. För kommer du minsta lilla framför bogen kan hästen vända in och då är det inte hästens fel. Du kan få snurra rejält, för att en nochalant häst eller en häst som inte är van vid detta flyttar inte ut sig på en gång utan du kan få vara övertydlig och väldigt bestämmande. För hästen vet vad du menar, för det är ju såklart hästspråket vi utför. Men det är du som måste visa den vart platsen är. Sen när du har gjort detta går du lite mot rumpan på hästen (INTE BAKOM) tänk på vart du står. Så ska du göra så att hästen vänder in mot dig, hästen ska då korsa bakbenen.

Kolla på den här videon


Ser du hur han gör när klockan står mellan 1,23 och 1,25! Men det där är en van häst, så tänk dig att du ska få hästen att göra på samma vis men du måste gå emot rumpan på hästen. När du sedan har vänt in hästen kommer steg tre!

Steg 3.
För ut hästen i det andra varvet och gör samma sak! Ska du ha ut hästen i vänster varv så är din vänstra hand din ledande hand som du leder ut hästen med och höger handen är din drivande hand som du driver ut hästen med. Samma sak där, du snurrar mot bogen om din häst tränger dig! Tänk på att stå i rätt position alltså skänkelläget.  Glöm inte eftergiften var varje gång du vänder in hästen! Är det så att din häst går emot dig när du vänt in den? Ja, men då får du göra som när du gick med den, backa bak hästen 2-4 steg.

Videon ovanför är också till mycket hjälp för dig!
Har du en unghäst kan det vara lättare att jobba på närmare håll.

TÄNK PÅ SÄKERHETEN NÄR DU JOBBAR OCH HUR VIKTIGT DET ÄR ATT HÄSTEN FÅR EFTERGIFTEN!
horses in focus



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback