Svar till Julia!


Hej, har en fråga om barfotaverkning. min häst (som är en travare) har aldrig kunnat gått barfota utan att halta när man rider. Han har även problem med att hans framhovar är olika i trakterna (alltså ena låg och andra normal/hög) tror du att det skulle gå att få honom att gå barfota trots hans "defekt"?

och sen, hur gör man för att få hästarna att bli "barfotahästar" på bästa sätt efter att de varit skodda lång tid?

Tacksam för svar
Jättefin och intressant blogg!
/Julia

Svar: HEJSAN JULIA!
Vad kul att du kikade in :)
Att dem är olika i trakterna kan bero på att hästen sliter mycket på ena sidan (som nordisen uppe i headern, han går på yttern med sina framhovar). Så när man verkar honom så kan man inte ta så mycket på yttern på honom. För det första, när ni verkar honom! Se till att trakterna är lika höga enklast är om man lägger hovraspen över hoven, då ser man hur mycket det skiljer också! Det är vanligt att hästen blir ömfotad i början. Min häst var 20 år när vi tog av honom skorna, han tyckte bara att det var lite obehagligt i början. En smart idé kan vara att låta dem "promenera" först så att dem får vänja sig.

Jag tror absolut att du kan få honom att gå barfota, ge honom bara lite tid till det! Men sen kan det även vara så att vissa hästar inte kan gå barfota beroende på hur hovarna är. Jag hade en häst efter järvsöfaks förut, han blev omskodd varann dag så det gick inte att ha honom barfota pga att han hade sviktande sula.
Men sen finns det alltid boots som man kan ha på hästen om den är ömfotad när man rider :)

Jag tycker att du ska ta ut någon barfotaspecialist som kollar på hovarna! Har du möjlighet kan du ta bild på hovarna och skicka till min mejl så kanske jag kan hjälpa dig mer också!
Ett bra sätt för att lära en häst som varit skodd länge att gå barfota är att låta honom känna, longera han på mjukt underlag så han vänjer sig först.

Mvh horsesinfocus!
horses in focus
Julia

tack så mycket för ditt snabba svar! :) får se till våren när det inte är så fruset om jag slänger av honom skorna. isåfall lovar jag att jag mejlar bilder på hovarna så kan du ge en kommentar på dom.

TACK igen! :)

2012-01-02 12:20:47 | Bloggare: http://nohorsenolife.wordpress.comNamn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Trackback